Svet

Ameriškemu vojaku uspešno presadili obe roki

STA / S.R.
30. 1. 2013, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriškemu vojaku, ki je v bombnem napadu v Iraku leta 2009 izgubil vse okončine, so zdravniki uspešno presadili obe roki. Po zelo redki in kompleksni operaciji je vojak poudaril, da se počuti skoraj tako kot pred štirimi leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brendan Marrocco je bil prvi vojak, ki je v iraški vojni preživel izgubo vseh okončin. Zapleteno 13-urno operacijo je prestal pred šestimi tedni in s tem postal komaj sedmi človek v ZDA, ki so mu uspešno presadili obe roki.

Zdravniki sicer svarijo, da je pred njim še dolgotrajno okrevanje in da bo tudi še trajalo precej časa, preden bo lahko gotov, da telo ne bo zavrnilo novih udov.

"Trenutno še ničesar ne čutim in rok ne morem premikati. A do tam še pridemo," pa je bil na torkovi novinarski konferenci optimističen 26-letni Marrocco. "Sovražil sem življenje brez rok. Z njimi počnemo toliko stvari. Brez njih si nekaj časa kar izgubljen," je pojasnil.

Eden od njegovih zdravnikov Jaimie Shores je poudaril, da bo nekdanji vojak vsak dan prihodnje dve do tri leta opravljal naporno terapijo. Proces, ko se bodo njegovi živci in druga tkiva obnovili in bo telo moral znova naučiti uporabe okončin, bo zahteval "izjemen napor", je poudaril.

A eden od razlogov, da so Marrocca sploh izbrali za operacijo, je prav zaupanje zdravnikov, da bo kos izzivu. "Gre za mladega moškega z izjemno količino upanja - in še trmast je. Trmast v dobrem smislu," je poudaril Shores. "Zanj resnično ni meja."

Marrocco ima sicer nekaj zelo enostavnih želja. Upa, da bo lahko znova vozil, saj ga v garaži čaka avtomobil, za katerega volan še nikoli ni sedel. Nekdanji igralec ameriškega nogometa pa si želi znova tudi v športne vode. Sedaj ga zanima predvsem kolesarjenje z rokami in upa, da bo nekoč na ta način uspel prevoziti maraton, še poroča AFP.