Svet

Število smrtnih žrtev požara v Braziliji zraslo na 235

STA / S.R.
30. 1. 2013, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število umrlih v tragičnemu požaru v nočnem klubu v brazilskem mestu Santa Maria se je povzpelo na 235, potem ko je v torek v bolnišnici v mestu Porto Alegre umrl 21-letnik, ki je v požaru utrpel hude opekline.

Medtem je policija tudi uradno sporočila, da je najverjetnejši vzrok požara uporaba poceni pirotehničnih sredstev. Šef policije v mestu Santa Maria Marcelo Arigony je v torek pojasnil, da so glasbeniki, ki so usodnega večera nastopali v diskoteki, zavestno uporabili pirotehnična sredstva, namenjena izključno zunanji uporabi. Ta so namreč cenejša od tistih za uporabo v zaprtih prostorih.

Tudi sicer so v nočnem klubu Kiss oblasti odkrile več varnostnih pomanjkljivosti. Klub je imel tako samo en izhod in ni imel luči za nujne primere. V prostoru so se sicer nahajali gasilni aparati, ki pa niso delovali. Diskoteka je bila prepolna, strop pa je bil obložen s posebno peno, iz katere se je ob stiku z ognjem kadil strupen dim.

Policija se sicer še naprej trudi pridobiti pomemben dokazni material, vključno s posnetki varnostnih kamer. Ob tem sumijo, da so dokaze pred preiskovalci skrili. Kamer namreč v klubu, kjer bi se sicer morale nahajati, ni, prav tako kot preiskovalci niso našli računalnika, na katerem naj bi bili shranjeni posnetki. Vodstvo kluba sicer trdi, da varnostni sistem že dva meseca ni deloval.

Preiskovalci še naprej iščejo tudi blagajno kluba, ki bi pokazala, ali je bilo v prostoru preveč ljudi.

Brazilija je pod hudim pritiskom, da razreši primer in s tem dokaže, da je sposobna varno izpeljati tudi svetovno prvenstvo v nogometu leta 2014 in olimpijske igre leta 2016.

V bolnišnicah se zaradi posledic požara sicer zdravi še več kot 100 ljudi. Policija je že aretirala več oseb, med njimi solastnika nočnega kluba Kiss in dva člana glasbene zasedbe Gurizada Fandangueira, ki je nastopala na usodni večer.

Pri tragediji, ki se je pripetila v nedeljo zgodaj zjutraj po lokalnem času, gre za najbolj smrtonosen požar v Braziliji v zadnjih 50 letih. Leta 1961 so v mestu Niteroi ognjeni zublji zajeli cirkuški šotor, pri tem pa je umrlo več kot 500 ljudi.