Nogomet

Morda vse, kar nam je preostalo

Andrej Miljković
30. 1. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Barcelona si je na lestvici španske primere division pred velikim rivalom Realom nabrala tako veliko prednost, da bo tudi njun drugi prvenstveni obračun v tej sezoni, ki bo na sporedu na začetku marca, po vsej verjetnosti zgolj formalnost.

Bosta pa zato ekipi danes v Madridu in čez slab mesec v Barceloni odigrali tekmi, ki bosta dali finalista španskega kraljevega pokala in v kateri se na srečo vseh nevtralnih nogometnih navdušencev podajata s skupnega izhodišča.

Že nekaj časa je bolj kot ne jasno, da je madridski kraljevi klub v boju za naslov španskega prvaka izgubil vse realne možnosti in da bo moral ob koncu sezone (oziroma po vsej verjetnosti že nekaj krogov prej) težko prigarano državno krono vrniti ponosu Katalonije. Možnosti za preobrat so resnično zgolj v domeni teorije in nanje se ne zanaša praktično nihče, vključno z največjimi pesimisti med navijači Barcelone in največjimi optimisti med navijači Reala. El clasico je sicer el clasico, toda po logiki nastalega položaja od drugega prvenstvenega dvoboja največjih klubskih rivalov našega časa niti z najboljšo domišljijo ni mogoče pričakovati česa izrazito posebnega. Verjemite, tudi Real, Barcelona, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Jose Mourinho in ostali v širši javnosti dobijo povsem drugačno podobo, kadar ni prave rezultatske negotovosti in ko ni neposrednega boja za katero od lovorik.

Seveda bo tudi tista marčevska tekma dobila svojo pozornost in kajpak bo ta pozornost precej večja, kot jo je deležna ogromna večina manj odmevnih srečanj drugod po Evropi. Toda to zagotovo ne bo to, preprosto ne bo šlo za enega od tistih obračunov, na katere smo se navadili v zadnjih letih in ki so po pravilu ustavljali nogometni (pa ne le nogometni) svet. V veliki želji po takem obračunu (in ta želja ne glede na veliko tekem v zadnjih sezonah vsekakor obstaja) je torej treba pogledovati drugam, pri čemer liga prvakov ne ponuja nikakršnega jamstva. Daleč od tega, Real že v osmini finala čaka Manchester United in morda sploh ne bo videl nadaljevanja izločilnih bojev; pa tudi če jih bo videl, je srečanje z Barcelono tako zaradi težavnosti tekmovanja kot zaradi nepredvidljivosti žreba v tem trenutku še vedno bolj stvar teorije kot prakse. Morda ga bomo deležni, toda na to se ne gre zanašati. Nedvomno je v tem trenutku precej bolj verjetno, da bomo v preostanku sezone pravi el clasico videli le še v pokalu, kar tako današnji tekmi kot povratnemu dvoboju daje prav posebno vrednost. Vsekakor z zornega kota nevtralnih ljubiteljev nogometa po vsem svetu, zagotovo tudi z zornega kota nogometašev, navijačev in funkcionarjev Reala, na neki način pa tudi z zornega kota Kataloncev.

Priložnost za ureditev razmer

Za kraljevi klub se danes začenja ključni del sezone, v katerem bo skušal rešiti, kar se po povsem polomljenem dosedanjem delu tekmovalnega obdobja rešiti da. Prvenstvo je, kot rečeno, izgubljeno in brez dvoma gre za sramoto velikih razsežnosti, ki pušča kratkoročne posledice in ki bo zagotovo pustila tudi nekaj dolgoročnejših. Toda če je Real v tem trenutku v globokem breznu, bi v naslednjem poldrugem mesecu lahko splezal vsaj na nekakšno točko nič, če že ne višje. V tem obdobju bo med drugim odigral tako obe pokalni srečanji z Barcelono kot oba dvoboja osmine finala lige prvakov z Manchester Unitedom, in če bi v obeh primerih napredoval, bi naredil veliko za nevtraliziranje prvenstvenega poloma. Seveda bi bila pot še dolga in stvari bi zares svetle okvire dobile šele v primeru osvojitve obeh preostalih lovorik, a vsekakor bi izločitvi ponosa Katalonije in rdečih vragov predstavljali resno upanje v ureditev trenutnih razmer.

Postavlja se sicer cela kopica vprašanj na čelu s tistim, kakšne načrte imata Mourinho in Ronaldo. Vendar če ta vprašanja na tem mestu nekoliko zanemarimo, se z današnjo tekmo odpira priložnost za neki nov začetek, za pozno navezavo na uspešno lansko sezono in za plutje proti vodam, povsem drugačnim od aktualnih. Seveda pa na drugi strani prav težave, iz katerih izvirajo prej omenjena vprašanja, predstavljajo visoko oviro in zelo zanimivo bo videti, kako se bo beli balet z njimi spoprijel v boju s trenutno najboljšima ekipama na stari celini.

Najprej seveda nocoj z Barco, ko se bo moral spoprijeti tudi s celo kopico odsotnih nogometašev. Četudi je v sporu s trenerjem Mourinhem in bo njegova odsotnost Real na neki način razbremenila, bi si v Madridu vendarle želeli računati na poškodovanega Ikerja Casillasa. Nekaj podobnega velja za še enega zvezdnika medijskih (pa ne le medijskih) spletk Sergia Ramosa, ki bo današnje srečanje izpustil zaradi kazni in ki bi ga obramba belega baleta prav tako krvavo potrebovala. Sploh ob odsotnosti Pepeja, še enega branilca, ki moštvu na el clasicu daje tako obrambno zanesljivost kot tisti nujno potreben (pa čeprav pogosto pretiran) pogum. Mourinho bo tako primoran iskati neke nove rešitve in se izkazati z improvizacijo, pri tem pa bo kajpak še toliko več kot po navadi odvisno od prvega zvezdnika Ronalda in od njegovega sodelovanja s preostankom moštva.

Potegnjeni v isto zgodbo

Medtem je za Barcelono na domači sceni kajpak še vedno najbolj pomembno prvenstvo in v prvi vrsti Katalonci razmišljajo o tem, da ni nič samoumevnega in da ne smejo ničesar prepustiti naključju. Če je prvenstvo odločeno za vse ostale, zanje ne sme biti in lahko ste prepričani, da se bodo tako tudi obnašali. A vendar bo pokalni el clasico tudi zanje pomembnejši od tistega preostalega ligaškega, v kar so na neki način primorani. Na eni strani so Barco okoliščine potegnile v zgodbo, v kateri bo Real iskal odpustke, morda celo kaj več od njih, in v kateri bi se Madridčani lahko postavili na noge. Seveda jim veliki rival tega ne želi omogočiti, še najmanj na njegov račun in v neposrednem dvoboju. Na drugi strani pa tudi Barcelona že sama po sebi uspehe najrajši dosega prav v neposrednih obračunih z večnim tekmecem in morda je to edina priložnost za kaj takega v letošnji sezoni. Messi in soigralci zato zagotovo ne bodo pokvarili praznika, ki bo razdeljen na nocojšnji večer in na večer 27. februarja.

Ravno nasprotno, brez dvoma se bodo vanj odlično vključili in odigrali tisto pravo vlogo, ki bo vse skupaj odpeljala na raven globalne odmevnosti ter maksimalne napetosti. O tem govorijo tudi izjave, ki prihajajo iz katalonskega tabora in iz katerih je zlahka mogoče razbrati tako motiviranost kot veliko željo dokončno potolči rivala že nekaj mesecev po njegovem (očitno začasnem) vzponu na vrh španskega klubskega nogometa. »Real želimo zasenčiti tudi v pokalu, kar je še dodaten motiv v tekmovanju, v katerem že tako ali tako hočemo slaviti. Ranjeni Madridčani bodo zelo nevarni, toda odločeni smo, da bomo s svojo igro superiornost pokazali tudi povsem neposredno,« napoveduje Sergio Busquets, ki tako kot ostali Katalonci zelo dobro ve, da Barca v letošnji sezoni ne glede na prednost na lestvici Reala ni premagala ne v prvenstvu ne v seštevku dveh superpokalnih tekem. Če k temu dodamo še poraz na odločilni tekmi lanskega ligaškega tekmovanja, je želja po slavju popolna, velik korak proti njemu pa hočejo favoriti tokratnega obračuna narediti že nocoj. »Iz Madrida hočemo na vsak način prinesti dober rezultat, v našem dojemanju nogometa pa dober rezultat nikoli ne more biti remi. Že na prvi tekmi hočemo zmagati in naredili bomo vse za to, da bi nam uspelo,« Busquets brez zadržkov napoveduje v imenu celotne ekipe.