Svet

Monti naj bi danes razkril svoje politične načrte

STA
23. 12. 2012, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mario Monti, ki je v petek odstopil s položaja predsednika italijanske tehnične vlade, naj bi na novinarski konferenci ob koncu leta sporočil svojo odločitev glede nadaljnje politične kariere. Glede na napovedi poznavalcev se namreč z odstopom ni poslovil od politike, čeprav se sam o tem za zdaj javno še ni izrekel.

Po pričakovanjih naj bi objavil svoj politični program za nastop na parlamentarnih volitvah, na katerih naj bi vodil sredinske stranke. V koaliciji, ki naj bi jo vodil, naj bi bile nova stranka šefa Ferrarija Luce Cordere di Montezemole, uporniki iz tabora bivšega premiera Silvia Berlusconija in krščanski demokrati.

Ker je že bil imenovan za dosmrtnega senatorja, se sicer Monti po pričakovanjih ne bo potegoval za sedež v poslanski zbornici, bi pa lahko v tekmo stopil kot kandidat za premiera.

Monti je v petek odstopil po 13 mesecih na čelu tehnične vlade, potem ko je Ljudstvo svobode njegovega predhodnika na položaju Silvia Berlusconija v parlamentu odreklo podporo njegovi tehnični vladi.

Po njegovem odstopu je predsednik države Giorgio Napolitano v soboto že razpustil parlament in s tem odprl pot za predčasne parlamentarne volitve, ki jih je vlada sklicala za 24. in 25. februar.