Slovenija

Med protesti v Ljubljani policisti pridržali 11 oseb

STA
22. 12. 2012, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med petkovimi protesti v prestolnici so policisti začasno pridržali 11 oseb. Kot so sporočili iz Policijske uprave (PU) Ljubljana, so obravnavali kaznivo dejanje napada na uradno osebo in več prekrškov, med drugim nedostojno vedenje na javnem kraju ter neupoštevanje odredbe policistov.

Med večinoma mirnimi protesti sicer nihče ni bil poškodovan. V dveh primerih so policisti obravnavali tudi kršitve, povezane s pirotehniko, v enem primeru pa kršitev, povezano s prepovedanimi drogami. Po navedbah PU Ljubljana so bili sicer kršitelji izpuščeni takoj, ko so prenehali razlogi za njihovo pridržanje.

V zvezi s petkovimi protesti sicer policija preverja tudi posamezne primere izjav in zapisov v smislu obstoja sumov kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenija je bila v petek v znamenju protestov, a je tako imenovana prva vseslovenska ljudska vstaja minila večinoma mirno, brez izgredov. V prestolnici se je zbralo nekaj tisoč ljudi, po oceni policije okoli 5000, v Mariboru okoli tisoč, drugod po Sloveniji pa večinoma po nekaj deset.