Slovenija

Pahor četrti predsednik države

STA
22. 12. 2012, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Borut Pahor, ki bo v nedeljo prevzel predsedniške dolžnosti, bo četrti predsednik države v zgodovini samostojne Slovenije. Pred njim so namreč to funkcijo opravljali Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk. Pahor bo tudi najmlajši predsednik države doslej.

Novoizvoljeni predsednik je poklicno politično pot začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije. Leta 1992, 1996 in 2000 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora. V letih 1996 in 1997 je bil podpredsednik, v mandatu 2000-2004 pa predsednik državnega zbora.

Medtem je bil leta 1997 izvoljen za predsednika takratne Združene liste socialnih demokratov, sedanje SD, ki jo je vodil vse do letos. Še pred koncem mandata državnega zbora, junija 2004, pa so ga volivci s prednostnimi glasovi izvolili za poslanca v Evropskem parlamentu.

Na parlamentarnih volitvah leta 2008 je SD zmagala z dobrimi 30 odstotki glasov, Pahor pa je postal predsednik levosredinske vlade. Koalicija se je kmalu začela krhati, decembra lani so sledile predčasne volitve. SD je postala opozicijska stranka, Pahor pa je bil znova izvoljen za poslanca. Vodenja stranke mu delegati na zadnjem kongresu sicer niso več zaupali, ampak so za predsednika stranke izvolili Igorja Lukšiča. Vseeno pa je stranka Pahorja podprla pri njegovi odločitvi, da kandidira za predsednika republike.

Prvi predsednik samostojne Slovenije je bil sicer Milan Kučan, sicer nekdanji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in zadnji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije. Predsednik države je postal s sprejetjem slovenske ustave decembra 1991. Na funkcijo predsednika republike je bil nato izvoljen dvakrat, leta 1992 in 1997, obakrat je protikandidate premagal v prvem krogu volitev. Kučan je bil doslej tudi edini predsednik, ki je funkcijo opravljal dva mandata.

Kučana je na predsedniškem položaju leta 2002 nasledil Janez Drnovšek. Pred osamosvojitvijo je med drugim opravljal dolžnost predsednika predsedstva SFRJ, sicer pa je bil dolgoletni premier v času slovenske tranzicije. Na funkciji predsednika vlade je bil s šestmesečno prekinitvijo v času vlade Andreja Bajuka od leta 1992 do 2002, v tem času je tudi vodil stranko LDS. Po izteku predsedniškega mandata leta 2007 se ni potegoval za ponovno izvolitev, kmalu potem, februarja 2008, pa je po hudi bolezni umrl.

V nasprotju s Kučanom Drnovšek ni bil izvoljen v prvem krogu volitev, pač pa se je v drugem krogu pomeril z Barbaro Brezigar.

V drugem krogu volitev je bil leta 2007 izvoljen tudi Danilo Türk, ki je takrat premagal Lojzeta Peterleta in tako postal tretji predsednik države. Türk je bil sicer pred izvolitvijo na predsedniško funkcijo profesor mednarodnega prava, še prej pa prvi slovenski veleposlanik pri Organizaciji združenih narodov, do kandidature za predsednika pa širši javnosti ni bil znan.

Dosedanji predsednik se je sicer na tokratnih volitvah za funkcijo znova potegoval, a mu ponovnega mandata ni uspelo osvojiti. V drugem krogu ga je namreč Pahor premagal z glasovi 67 odstotkov volivcev.

Borut Pahor je s svojimi 49-leti tudi najmljaši predsednik doslej.