Slovenija

Pahor bo s prevzemom poslov nastopil petletni predsedniški mandat

STA
23. 12. 2012, 00.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Četrti predsednik republike Borut Pahor bo danes ob 11. uri od dosedanjega predsednika Danila Türka prevzel posle in s tem nastopil petletni mandat. Prisegel je že v soboto na slavnostni seji državnega zbora. Še pred prisego se je predsednik državnega zbora Gregor Virant Türku zahvalil za opravljeno delo.

Pahor je v skladu z ustavo zaprisegel z besedami: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije."

Po prisegi je napovedal, da si bo v okviru svojih pooblastil prizadeval, da politika čim bolj enotno predstavi načrte za izhod iz krize. Ukrepi, da bi izšli iz krize, po njegovih besedah potrebujejo široko politično podporo ter dialog in razumevanje socialnih partnerjev.

Današnja primopredaja bo potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih s postrojem častne čete Slovenske vojske pred predsedniško palačo v Ljubljani. Pahor bo kot novi vrhovni poveljnik oboroženih sil opravil pregled častne čete, Türk pa se bo od funkcije po primopredaji poslovil z vojaškimi častmi.

Pahor je bil za predsednika izvoljen 2. decembra v drugem krogu predsedniških volitev, ko mu je podporo izreklo dobrih 67 odstotkov volivcev, njegovemu protikandidatu in predhodniku Danilu Türku pa dobrih 32 odstotkov. Pahor bo najmlajši predsednik države doslej.