Slovenija

Tokratni protesti po državi večinoma minili mirno

STA
22. 12. 2012, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako imenovana prva vseslovenska ljudska vstaja je minila večinoma mirno, brez izgredov. Čeprav je na spletnih družbenih omrežjih udeležbo napovedalo 11.000 ljudi, jih je na protest v prestolnico prišlo približno pol manj. So pa protesti potekali tudi drugod. V Ljubljani so policisti pridržali štiri, v Mariboru pa eno osebo.

V Ljubljani je shod potekal na več prizoriščih, med drugim na Kongresnem trgu, del protestnikov se je odpravilo tudi na krajši pohod po Ljubljani, večina protestnikov pa je več ur vztrajala pred parlamentom na Trgu republike. Iz Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da so zaradi kršitev v Ljubljani pridržali štiri osebe, od tega tri mladoletne, večjih izgredov pa da ni bilo.

Po njihovih navedbah je zgolj počilo nekaj petard, protestniki so na nekaterih ulicah občasno ovirali promet, v nekaj policistov pa so prileteli tudi baloni z barvami. Policisti so prijeli tudi protestnika, ki je zaradi fotografiranja napadel novinarko, a poškodovanih oseb ni bilo, so še sporočili iz GPU.

Na prizorišču v prestolnici tako vztraja le še peščica ljudi. Nekateri med njimi so se lotili tudi čiščenja smeti, ki so ostale za sicer večtisočglavo množico, drugi pa so zažgali nekaj transparentov, s katerimi so sicer izražali nasprotovanje politični eliti in oblasti kapitala.

Na Trgu republike je bilo sicer popoldne slišati govore in različne pozive, saj so protestniki prinesli ozvočenje in sporočali svoja stališča, recitirali pesmi, zapeli tudi himno in nekaj partizanskih pesmi. S transparenti so politikom med drugim sporočali, da so jih oni izvolili in jim bodo tudi sodili. Med transparenti so bili že klasični "Gotovi so" ter "Vlada dol, ljudstvo gor".

Na protestu je bilo videti več sindikalistov, med drugim predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja, pa tudi ajdovskega župana Marjana Poljšaka. Med protestniki so bili tudi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever, ki so sicer zanikali navedbe ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, da so organizatorji današnjega shoda. Povezanost z organizatorji protestov so zanikali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Na današnje dogajanje se je odzvala tudi največja vladna stranka SDS, ki je na družbenem omrežju Twitter med drugim zapisala, da gre za vstajo "zombijev", ne pa vstajo naroda. Odzval se je tudi premier in predsednik SDS Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da so "pogovori, dogovori in tudi zahteve po političnih reformah več kot potrebni. Bilo je samo še vprašanje časa. SDS je svoje predloge podala," je zapisal.

Z zahtevo po novi slovenski državi so se sicer shoda udeležili tudi člani podmladka opozicijske SD, ki napoveduje, da bo v prihodnjih mesecih intenzivno usmeril svoje delovanje v uresničitev zahtev ljudstva.

Na tokrat prijavljenem shodu na mariborskem Trgu Leona Štuklja pa je okoli tisoč protestnikov izrazilo svoje nezadovoljstvo nad lokalno in državno oblastjo. Na odru so se izmenjali govorniki in glasbeniki, skupaj pa so pozivali k odstopu mestnih oblasti.

Kot so sporočili iz GPU, je tudi mariborski shod minil v znamenju glasbe, vzklikanja in mirnega izražanja mnenj. Policisti so osebi, ki je na shodu uporabila plinsko pištolo, slednjo zasegli, na družbenem omrežju Twitter pa so zapisali, da so tudi v Mariboru pridržali eno osebo.

Mariborčani so sicer znova poudarili zahtevo, da naj poleg župana Franca Kanglerja, ki je svoj odstop po minulih protestih napovedal z 31. decembrom, odstopi tudi 45-članski mestni svet. Zaenkrat so odstopili le svetnik Županove liste Srečko Zorko, samostojna svetnica Janja Vidmar in svetnik LDS Tomaž Orešič, danes pa tudi vsi štirje svetniki iz vrst SD. Ob tem so pozvali tudi ostale svetnike, naj se jim pri odstopu pridružijo, a so ugotovili, da volje za samorazpustitev mestnega sveta ni. Mariborski podžupan Milan Mikl je danes znova opozoril na škodljivost takojšnje razpustitve mestnega sveta, saj bi v tem primeru po njegovih besedah zastali številni projekti, treba pa je tudi nujno sprejeti občinski proračun.

Tudi na Ptuju so se protestniki po uri in pol mirnega vztrajanja na snegu in mrazu pred mestno hišo razšli. Okoli 250 protestnikov se je zbralo tudi na Trgu zmage v Murski Soboti, čeprav demonstracije niso bile napovedane. Protest je minil povsem mirno, po dveh urah pa se je množica mirno razšla. Četrta goriška vstaja je prav tako minila mirno. Tudi tokrat je bil protest v Novi Gorici namenjen pozivom k odstopu političnih elit, ne pa tudi proti občinski oblasti. Shodi so se po parih urah vztrajanja nekaj desetih protestnikov končali tudi v Slovenski Bistrici, Postojni, Lendavi, Ajdovščini in Mirni Peči.

Na demonstracije so se odzvale tudi nekatere slovenske nevladne demonstracije. Slovensko panevropsko gibanje je pozdravilo konstruktivne namene protestnikov, a se kljub temu ni priključilo javnih shodom, Greenpeace pa je zahteval delovanje pravne države in dodal, da so bili med protestniki tudi njihovi člani.

Protesti, oziroma kulturna manifestacija pa se napoveduje tudi v soboto, v času proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti.