Svet

Obama Kerryja predlagal za zunanjega ministra

STA / S.R.
21. 12. 2012, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes za novega zunanjega ministra predlagal dolgoletnega senatorja iz Massachusettsa in nekdanjega demokratskega kandidata za predsednika ZDA Johna Kerryja.

Na položaju bo nasledil Hillary Clinton, ki na lastno željo zapušča položaj. "Vem, da boste odličen državni sekretar," je dejal Obama Kerryju, ki je stal ob njem v Beli hiši. Poudaril je, da ga je "vse njegovo življenje" pripravljajo na to vlogo, in ga pohvalil zaradi spoštovanja in zaupanja, ki ga je pridobil med svetovnimi voditelji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med svojo kariero v senatu in kot predsednik odbora za mednarodne odnose "je imel osrednjo vlogo v vseh velikih razpravah zunanje politike v skoraj 30 letih", je še dejal Obama, ki je poudaril, da Kerry uživa spoštovanje in zaupanje tako med demokratskimi kot republikanskimi kolegi v senatu.

Zahvalil se mu je tudi, da je sprejel ponujeni mu izziv, in izrazil prepričanje, da bo senat kmalu podprl njegovo imenovanje. Obenem se je zahvalil Clintonovi za njeno dobro delo. Ta se sicer dogodka ni udeležila, saj okreva po pretresu možganov.

Odločitev o imenovanju Kerryja je pričakovana, potem ko je veleposlanica pri ZN Susan Rice minuli teden sporočila, da se ne bo potegovala za položaj državne sekretarke, ker so njenemu imenovanju nasprotovali republikanski senatorji. Kerry je sicer sprejemljiv tako za demokrate, kot tudi za republikance, tako da z njegovo potrditvijo v senatu ne bo težav.

69-letni Kerry velja za dovolj usposobljenega za prevzem položaja prvega diplomata ZDA, za katerega je bil v igri tudi po prvi volilni zmagi Obame leta 2008. Obama je takrat z izbiro Clintonove povlekel potezo za pomiritev znotraj demokratske stranke po ogorčenem primarnem procesu za izbiro predsedniškega kandidata, v katerem sta se s Clintonovo borila skoraj do konca.

Kerry, odlikovan veteran vietnamske vojne, nato pa protivojni aktivist, je senator Massachusettsa že od leta 1985. Leta 2004 so ga demokrati izbrali za predsedniškega kandidata, vendar pa mu ni uspelo in George Bush mlajši je osvojil svoj drugi mandat.

Član vplivnega senatnega odbora za mednarodne odnose je že 27 let, vodi pa ga šest let. Kot neuraden odposlanec Obame se je ukvarjal z vrsto občutljivih diplomatskih zadev, tako v Pakistanu kot Afganistanu in Egiptu.

Imenovanje Kerryja je sicer prvo, odkar je Obama novembra drugič zmagal. Kmalu naj bi imenoval tudi novega obrambnega ministra, ki bo nasledil Leona Panetto, ki se bo upokojil.