Svet

Italijanski premier Monti odstopil

STA / S.R.
21. 12. 2012, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski premier Mario Monti je danes predsedniku države Giorgiu Napolitanu podal odstop in s tem odprl pot za sklic predčasnih parlamentarnih volitev, predvidoma februarja.

O svoji politični prihodnosti se Monti za zdaj ni izrekel, tako da bo na to najverjetneje treba počakati do nedelje, ko je napovedal novinarsko konferenco ob koncu leta.

Italijanski premier je 9. decembra napovedal, da bo po zgolj 13 mesecih odstopil s položaja, potem ko je Ljudstvo svobode njegovega predhodnika na položaju Silvia Berlusconija v parlamentu odreklo podporo njegovi tehnični vladi. Je pa takrat Monti sporočil še, da bo odstop uresničil po sprejetju proračuna za prihodnje leto.

Tega je v četrtek sprejel senat, danes pa še poslanska zbornica. Glasovanje o proračunu je sicer Monti vezal na zaupnico vladi, saj je le tako lahko pospešil njegovo sprejetje, potem ko je Ljudstvo svobode v začetku tedna presenetljivo sporočilo, da potrebuje več časa za njegovo preučitev.

Tehnična vlada, katere vodenje je Monti prevzel novembra lani, ko je že vse kazalo, da bo Italija doživela javnofinančni zlom, je s sprejetjem proračuna tako dobila še svojo zadnjo zaupnico, sam premier pa je nato z odstopom izpolnil dano besedo.

Njegov odstop je predsednik Napolitano sprejel, hkrati pa ga pozval, naj do volitev, ki bodo predvidoma februarja, ostane na čelu prehodne vlade, ki bo vodila tekoče posle.

Napolitano je še napovedal, da se bo v soboto sešel na posvetih z voditelji političnih strank, nato pa bo po pričakovanjih razpustil parlament. Italijanski predsednik je sicer že sredi tedna dejal, da bodo volitve najverjetneje 24. februarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na napovedi poznavalcev se sicer Monti z današnjim odstopom ni poslovil od politike, čeprav se sam o tem za zdaj javno še ni izrekel. Bo pa v nedeljo na novinarski konferenci ob koncu leta po pričakovanjih obelodanil svoj politični program za nastop na parlamentarnih volitvah, na katerih naj bi vodil sredinske stranke.

V koaliciji, ki naj bi jo vodil Monti, naj bi bile nova stranka šefa Ferrarija Luce Cordere di Montezemole, uporniki iz Berlusconijevega tabora in krščanski demokrati. Visok član Ljudstva svobode Fabrizio Cicchitto je sicer Montija danes pozval, naj združi sile z Berlusconijem, da ne bi drobili glasov. A za to verjetno ni veliko možnosti, tudi spričo dejstva, da je sam Berlusconi Montija v četrtek svaril, naj ne stopa v volilno bitko.

Ker je že bil imenovan za dosmrtnega senatorja, se sicer Monti po pričakovanjih ne bo potegoval za sedež v poslanski zbornici, bi pa lahko v tekmo stopil kot kandidat za premiera.

Svoje zadnje besede na položaju predsednika tehnične vlade je Monti danes izrekel na srečanju s tujimi diplomati v Rimu. "To je moj zadnji službeni dogodek, to so moje zadnje besede, preden bom predsedniku uradno predal odstopno izjavo," je dejal 69-letni strokovnjak. Kot je še povedal, je bil njegov mandat "naporen, a navdihujoč".

Zaradi njegove tehnične vlade pa je Italija postala bolj vredna zaupanja, je menil. Ob tem je naštel strukturne reforme, ki jih je izvedla njegova vlada, kot so ukrepi za izboljšanje konkurenčnosti in liberalizacija javnih služb, pa tudi nedavno sprejeti protikorupcijski zakon.

"Ta vlada je pred letom dni začela z delom. Danes - in za to ni kriva majevska prerokba - ga moramo odložiti," se je le nekaj ur pred odstopom še pošalil Monti.