Slovenija

V policiste pred parlamentom letijo petarde

STA / S.R.
21. 12. 2012, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanskem Trgu republike še vedno vztraja okoli 2000 ljudi. Policisti so sicer do sedaj pridržali dve osebi. Kot je povedal Janez Ogulin, vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je šlo za nedostojno vedenje in neupoštevanje ukazov policistov.

Ogulin sicer upa, da bo večer minil mirno. Na Trgu republike je sicer počilo več močnih petard, šlo naj bi za tako imenovane topovske udare. Nekaj jih je skupina protestnikov vrgla tudi med policiste. Večina protestnikov jih je izžvižgala, po tem pa se jih je precej tudi odpravilo domov.

Kot je Ogulin povedal v izjavi za medije, so v zagotavljanje mirnih protestov vložili veliko truda, zato upa, "da so ljudje razumeli, da je izražanje stališč, mnenj treba izvajati strpno, tako kot to poteka do sedaj". Drugih kršitev na ostalih shodih po Sloveniji po njegovih besedah ni bilo.

Na vprašanje, ali bodo policisti ukrepali proti organizatorjem protesta, ki ni bil prijavljen, je Ogulin dejal, da se policisti ves čas od začetka teh protestov trudijo poiskati tiste elemente, ki bi lahko potem v skladu z zakonom o prekrških nekomu dokazali obstoj tega prekrška. Kazen za organizatorje neprijavljenih protestih je, če gre za pravne osebe, tudi do 8000 evrov, je dejal.

Na Trgu republike je sicer še vedno več tisoč protestnikov, je pa med njimi vedno več mlajših. Pridružila se jim je tudi skupina nekaj sto protestnikov, ki je naredila krog po Ljubljani in se med drugim ustavila pred Banko Slovenije z vzkliki "Ne bomo plačali vaše krize".

Protestniki pojejo, žvižgajo, bobnajo in plešejo, s transparenti pa mirno izkazujejo nasprotovanje celotni politični eliti pa tudi tajkunom, sodstvu, "stricem in botrom". Med drugim se zavzemajo za korenite družbene spremembe, za pravno državo in javno zdravstvo.

S transparenti so sporočali "Vrnite nam referendum", da so gotovi pa so sporočali Janezu Janši, Zoranu Jankoviću, Borutu Pahorju, pa tudi Ernestu Petriču in Hildi Tovšak.

Nekateri so policistom ponovno podarili rože, drugi so prižgali sveče.