Svet

Človeška dobrota v najhujših časih

S.R.
6. 11. 2012, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Američane je orkan Sandy prizadel bolj, kot so pričakovali. Države New York, New Jersey in druge se trudijo odpravljati škodo, pri tem pa na dan prihaja tudi človeška dobrota.

Čeprav je bil odziv vlade na Sandy v nasprotju s počasnim odzivom na orkan Katrina ki je New Orleans prizadel leta 2005 tokrat zelo hiter – narodna garda je začel hrano, vodo in generatorje dostavljati praktično takoj, ko je nevihta minila – bo potrebno še kar nekaj časa, da se bo življenje v vzhodnem delu ZDA vrnilo v ustaljene tirnice. Ker Američane najbolj povežejo prav katastrofe, so tudi tokrat stopili skupaj. Na spletnih družbenih omrežjih so se tako pojavile številne fotografije, ki prikazujejo solidarnost Newyorčanov in prebivalcev drugih držav.

Poleg dejstva, da so mnogi podcenjevali moč orkana Sandy, je bilo tudi kar nekaj takšnih, ki niso želeli ubogati ukaza o evakuaciji. Napaka, ki se je v nekaj primerih izkazala za usodno. Orkan je za seboj pusti več kot 100 mrtvih in več deset tisoč brez strehe nad glavo. Samo na Manhattnu je bilo brez električne energije 300.000 ljudi.

Kljub psihičnim in fizičnim izzivom, ki so posledica opustošenja, pa so se vsi tisti, ki jih je orkan prizadel lahko zanesli na prijazno pomoč tujcev in se z njihovo pomočjo prebili skozi najhujše. Dobrih dejanj pomoči tujcev je bilo celo toliko, da je na Facebooku nastala skupina ''Hurricane Sandy Acts of Kindness'', na kateri zbirajo fotografije nesebične pomoči. Prav tako je stran priložnost za zahvalo vsem tistim, ki so v težkih časih priskočili na pomoč sodržavljanom.

Pomoč prihaja v najrazličnejših oblikah. Na eni izmed fotografij tako lahko vidimo majhnega otroka, ki so ga gasilci in reševalci s težavo rešili preko deroče vode. Emily Ellington iz Staten Islanda v New Yorku je kupila 40 pic in jih razdelila tistim, ki jih je nevihta prizadela. Cela vrsta restavracij je po opustošenju začela deliti zastonj hrano. O zastonjski hrani in vodi so prebivalce obveščali kar preko Twitterja.

Župan Newarka je tako prebivalce mesta preko Twitterja pozval, naj si pri njegovi hiši napolnijo telefone ter gledajo DVD-je, lahko pa se tudi stuširajo in preoblečejo. Dobili pa so tudi hrano. Zdravnik iz predela East Village v New Yorku Dave Ores ponuja zastonj zdravstveno pomoč, otroci pa po ulicah prodajajo piškote in vodo, da bi zbrali denar za pomoč vsem prizadetim. Dave je sicer neposredno po orkanu podelil tudi na ducate sendvičev. Na pomoč pa so prišli tudi zvezdniki. Ben Stiller je tako pomagal pri deljenju hrane, Bon Jovi pa je obiskal mesto Sayreville v New Jerseyju, ki ga je Sandy hudo opustošila.

A to je le majhen delček vseh nesebičnih dejanj pomoči, ki so lep dokaz tega, da tovrstne stiske iz ljudi zares potegnejo najboljše in to tudi v ogromnih velemestih, kot je New York.