Slovenija

Večina rek se umirja, na vrsti je sanacija

STA / S.R.
6. 11. 2012, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Večina rek po državi je že v ponedeljek zvečer začela upadati. Na območjih, kjer so se poplave umirile, bodo danes začeli s prvim ocenjevanjem škode ter sanacijo, predvsem črpanjem vode ter blata iz objektov.

Po napovedih Agencije RS za okolje pa lahko danes v spodnjem delu poplavlja KrkaDrava in Soča, ki sta v ponedeljek povzročili največ težav, sta se umirili v celotnem toku. Na teh območjih bodo danes začeli črpati vodo iz objektov ter sanirati okolje. Pri tem bodo med drugim sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske, dodatnih 200 jih bo v pripravljenosti. Veliko dela bodo verjetno imeli tudi zavarovalničarji z obravnavo prijavljenih škod.

Sava bo do sredine noči še vedno naraščala v Zasavju in Posavju, ko lahko v Hrastniku doseže pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo. Zgodaj zjutraj pa lahko na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem doseže pretok okoli 3000 kubičnih metrov na sekundo.

V spodnjem toku lahko narasla Sava zajezi reko Krko in povzroči obsežnejša razlivanja Krke gorvodno od sotočja. Krka je v ponedeljek zvečer začela naraščati, trend se bo predvidoma nadaljeval v noči na torek ter v torek čez dan. Predvidoma pa Krka ne bo presegla pretoka 250 kubičnih metrov na sekundo v Podbočju, napovedujejo v agenciji.

Ljubljanica bo po napovedih Arsa sredi noči dosegla največji pretok v srednjem območju, Ljubljansko Barje pa bo še naprej poplavljeno na območju pogostejših poplav. Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah bo Mura v Radencih presegla pretok 1000 kubičnih metrov na sekundo in nato pričela upadati.