Svet

Drava danes poplavlja na Hrvaškem

STA / S.R.
6. 11. 2012, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vrh vodnega vala reke Drave je davi okoli 4. ure prispel na Hrvaško in povzročil težave krajanom Otoka Virja, kjer je ogroženih približno 60 gospodinjstev, poročajo hrvaški mediji.

Glavni hrvaški center za obrambo pred poplavami je danes napovedal, da pričakujejo najvišjo raven vode v Savi pri Zagrebu v popoldanskih urah.

Prebivalci Otoka Virja in gasilci poskušajo preprečiti prodor vode v hiše in druge objekte, potem ko je Drava prestopila nasipe v dolžini kilometra v občini Cestica, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani. Kot dodaja, je voda v nekaterih hišah dosegla tudi meter višine. Poplavila naj bi približno 30 hiš v Otok Virju.

Zaradi visoke vode je zaprt tudi mejni prehod, ki povezuje Otok Virje in Ormož, navaja novičarski portal Index.hr. Na območju Lovrečan Otoka, tudi v občini Cestica, od koder so v ponedeljek evakuirali nekaj družin, je stanje mirno, še poročajo hrvaški mediji. Pričakujejo, da bo vodni val prispel do Varaždina okoli 10. ure in da obstaja nevarnost, da bi poplavil nekaj tamkajšnjih naselij.

Jutarnji list poudarja, da je obstoječi pretok 3140 kubičnih metrov vode na sekundo absolutni rekord na Dravi na Hrvaškem, občutno višji tudi od tistega iz sredine 60. let prejšnjega stoletja, ki je povzročil velike poplave, tudi v Varaždinu.

V glavnem centru za obrambo pred poplavami napovedujejo, da bo Drava do konca tedna višja med 150 in 200 centimetrov, kot je danes, sicer pa ne pričakujejo uvajanja dodatnih ukrepov. Tudi Donava naj bi do vikenda zrasla med 100 in 120 centimetrov, kar ne bi smelo povzročiti težav prebivalcem.

Najvišjo raven Save v višini približno 420 centimetrov pričakujejo v Zagrebu danes med 16. in 17. uro. Ob tem ne izključujejo možnost razglasitve izrednih ukrepov, je danes še sporočil glavni center za obrambo pred poplavami.

Napovedali so veliko možnost odpiranja razbremenilnega kanala Sava-Odra, ob katerem so že zaprli nekaj lokalnih cest. Zaradi tega so iz zagrebškega mestnega prometnega podjetja sporočili, da so na tem območju morali preusmeriti avtobusni promet.

V ponedeljek so odprli razbremenilni kanal Lonja-Strug zaradi visokega vodostaja Save, pri Sisku pa nadaljujejo z izgradnjo dodatnih nasipov. Pri Karlovcu so v ponedeljek tudi dodatno utrdili nasipe, da bi preprečili poplavljanje Kolpe.