Zanimivosti

Volitve na daljavo iz vesolja

STA
6. 11. 2012, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnjih ameriških splošnih volitev bi se lahko na daljavo iz vesolja udeležila tudi vodja posadke na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) Sunita Williams, Američanka indijskega in slovenskega rodu, a je Williamsova predčasno volila že poleti.

Tiskovni predstavnik ameriške vesoljske agencije Nasa Jay Bolden je v ponedeljek povedal, da astronavti lahko volijo tudi v vesolju. Prvi ki je to storil, je bil leta 1997 David Wolf in sicer z ruske vesoljske postaje Mir na lokalnih volitvah v Teksasu. Predsedniških volitev pa se je leta 2004 kot prvi Američan v vesolju udeležil Leroy Chiao in sicer na ISS.

Astronavtom pošljejo glasovnico v vesolje v digitalni obliki iz nadzornega centra v teksaškem Houstonu. Izpolnjena pride nazaj in gre do ustrezne volilne komisije. Večina ameriških astronavtov ima stalno prebivališče okrog Houstona. Williamsova pa je Boldenovih besedah volila predčasno v Rusiji, ko se je pripravljala na sedanjo vesoljsko misijo.

Na ISS je poletela julija iz Bajkonurja v Kazahstanu z rusko raketo sojuz. Podobno je opravil tudi drugi Američan od trenutno šestčlanske posadke ISS Kevin Ford, ki bo po vrnitvi Williamsove na zemljo 12. novembra prevzel njeno poveljniško mesto.