Slovenija

Katastrofa na Dravi

Artur Švarc, STA
5. 11. 2012, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Dravogradu na severu Koroške je Drava prvič na ozemlju Slovenije danes pokazala svoj rekordni pretok.

Narasli reki Meža in Mislinja iz obeh dolin nista mogli steči v strugo reke Drave, ki je prejela več kot 2000 m3 vode na sekundo, tako da se je ta razlila po vseh okoliških poljih, na levem bregu pod krajem pa je zalila tudi ulico in nekaj hiš. Dravograd je odrezan od Slovenije, saj na Koroško pot ni mogoča, enako poplavljena so polja v Mislinjski dolini, katastrofa pa je tudi v Črni na Koroškem in Prevaljah. Starejši ljudje po pričevanjih ne pomnijo, da bi kdaj Drava dosegla nivo starega mosta. 

Drava sicer poplavlja v celotnem svojem toku, je na danes že drugi izredni novinarski konferenci Agencije RS za okolje (Arso) pojasnil vodja oddelka za hidrološke napovedi Janez Polajnar. Večje poplave so na območjih srednjega in južnega toka Drave, visokovodni val pa se bo na tej reki zadržal še večji del noči na torek.

Poplavlja tudi Soča, predvsem v srednjem toku pri Kanalu in Solkanu ter gorenjske reke. Prav tako poplavlja Savinja. Ob približno 18. uri bo v Laškem dosegla približno 1000 kubičnih metrov na sekundo in poplavila v nekoliko večjem obseg kot običajno, je še pojasnil Polajnar.

Napovedi razvoja dogodkov kažejo, da bo visokovodni val Save potoval po reki navzdol in bo okoli polnoči s približno 3000 kubičnimi metri pretoka na sekundo dosegel hrvaško mejo. Tako velik pretok Save bo zajezil reko Krko, ki bo začela poplavljati v svojem spodnjem toku, nekaj kilometrov od sotočja s Savo navzgor, je napovedal Polajnar.

Po Polajnarjevih besedah so reke v zahodni Sloveniji in na Gorenjskem danes dosegle že kar rekordne pretoke. Tako so zabeležili rekordne pretoke reke Soče v svojem zgornjem in spodnjem toku, reke Save v zgornjem toku in reke Drave v celotnem toku.

Pretok Drave v okolici Maribora trenutno po Polajnarjevih besedah znaša 2900 kubičnih metrov na sekundo. V naslednjih urah pa južno od Ptuja, torej proti hrvaški meji, pričakujejo kar 3100 kubičnih metrov pretoka vode na sekundo. Prav tako se bo rekordnim vrednostim približala tudi Sava v srednjem toku v okolici Ljubljane.