Na Koroškem so poplavljene številne hiše, v Dupleku je voda zalila okoli 250 hiš. Sava v Zasavju in Posavju še narašča. Na Gorenjskem so se vodostaji popoldne začeli spuščati, a ob novih nalivih reke ponovno naraščajo.

Vodja oddelka za hidrološke napovedi na Agenciji RS za okolje (Arso) Janez Polajnar je na novinarski konferenci povedal, da so reke v zahodni Sloveniji in na Gorenjskem dosegle rekordne pretoke. Tako so zabeležili rekordne pretoke reke Soče v svojem zgornjem in spodnjem toku, reke Save v zgornjem toku in reke Drave v celotnem toku.

Drava bo po njegovih napovedih imela visoki vodostaj še večji del noči na torek. Po celotni Koroški je poplavljenih veliko hiš in poslovnih objektov. Glavne ceste iz smeri Maribora in Velenja so bile neprevozne, prav tako je zaprt mejni prehod Vič, promet je oviran ali onemogočen tudi na cesti v Mežiški dolini.

"Dravograd je doživel veliko katastrofo," je dejala županja Dravograda Marijana Cigala. Drava je skupaj z Mežo poplavila na obeh bregovih. Med drugim je zalilo policijsko postajo Dravograd in območje kmetijske zadruge ter teniški športni center. Voda je zalila več hiš in stanovanjskih blokov ter igrišč ob Dravi in Meži, Mislinja pa je na območju dravograjske občine poplavljala v Podklancu, Otiškem Vrhu in Šentjanžu.

Na splošno nevarnost so danes prebivalce opozarjale sirene v Dravski dolini in v Mestni občini Slovenj Gradec, v več občinah so razglasili izredne razmere, med drugim v Črni na Koroškem, kjer so ceste v okolici neprevozne zaradi številnih plazov.

V Dupleku je pa je Drava poplavila med 250 in 300 domov, je povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Evakuirati so morali ljudi in živali s petih kmetij, medtem ko so ostali prebivalci ostali na svojih domovih in so se preselili v višje prostore. Nekaj hiš je bilo poplavljenih tudi na območju mariborske občine.

Val vode, ki je prišel popoldne iz Avstrije po nočnem obilnem deževju, se širi proti Ptuju in proti hrvaški meji, kjer pričakujejo kar 3100 kubičnih metrov pretoka vode na sekundo. Na Hrvaškem vodni val pričakujejo okoli polnoči. "Stanje je pod nadzorom, ne pričakujemo nobenih izrednih razmer," je  povedala namestnica vodje za obrambo pred poplavami Lidija Kratofil. Zaradi zaščite Zagreba bodo odprli razbremenilni kanal Sava-Odra.

Vodja slovenskega dela meddržavne komisije za upravljanje Drave Mitja Bricelj je sicer povedal, da je regulacija pretoka Drave potekala v skladu s protokoli ravnanja o visokih vodah, sklenjenimi med državama. Val na Dravi je, pravi, neizogiben naravni pojav, posledica velike količine dežja v kratkem času v zgornji Dravski dolini. Gre za stoletne vode, ki so se od leta 1965 prvič pojavile v taki količini.

Zaradi poplav je bilo danes zaprtih nekaj šol po državi, na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa natančnih podatkov še niso imeli. Kot so pojasnili za STA, ministrstvo ni izdalo nobenih splošnih navodil, pač pa so se ravnatelji o tem odločali samostojno. Tudi za torek nimajo podatkov, ali bo katera izmed šol zaprta, a te možnosti ne izključujejo.

Reke so za zdaj prizanesle območju Ljubljane. Težave v svojem srednjem toku povzroča le reka Sava, ki na območju Tacna in Šentjakoba še narašča in se razliva. Pretok Ljubljanice je značilen, poplavljala naj bi le na običajnih mestih. Tudi Gradaščica je v strugi.

Bo pa po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Sava v svojem spodnjem toku zvečer presegla pretok 3000 kubičnih metrov na sekundo, s čimer naj bi predvidoma zajezila Krko. Ta naj bi poplavila v svojem spodnjem toku, popoldan pa bo poplavljala tudi Kolpa, so še sporočili z Arso.

Rdeči alarm je sicer bil razglašen za celotno spodnje Posavje. Sestali so se štab Civilne zaščite ter pripadniki sil za zaščito in reševanje, vodstvo občine pa prebivalce starega mestnega jedra poziva da zaščitijo svoje premoženje.

Zaradi povečanega pretoka spodnje Save so zaustavili agregate hidroelektrarn. Na tamkajšnjih elektrarnah so tudi dežurne ekipe, ki zapornice prilagajajo pretoku, v primeru, da bo ta presegel 2700 kubičnih metrov na sekundo, pa jih bodo povsem dvignili in Savi omogočili prost pretok.

Razlila se je tudi Savinja, ki je poplavila polovico občine Rečica ob Savinji. Pod vodo naj bi bilo okrog 400 gospodinjstev, voda je uničila tudi dva mosta, sprožila sta se tudi dva plazova.

Rekordne pretoke so reke dosegle tudi na Gorenjskem in Severnem Primorskem. Na Gorenjskem so se vodostaji popoldne začeli spuščati, a je pozno popoldne na območju znova začelo močneje deževati. Sava je tako na zgornjem Gorenjskem in na območju Kranja znova začela naraščati in poplavljati. Zaprtih je več cest, gasilci pa s protipoplavnimi vrečami rešujejo tudi več hiš.

Rekordne pretoke je beležil tudi Soča v svojem zgornjem in spodnjem toku. Minister za obrambo Aleš Hojs je zato obiskal prizadeto območje v občini Kanal ob Soči. Tam se je seznanil z razmerami, ki so nastale ob močnem deževju in z aktivnostmi pristojnih služb za ublažitev posledic poplav. Popoldne je obiskal tudi Duplek, o vremenskih dogodkih se je pogovoril tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo ter z nekaterimi ministri.

Duplek je obiskal tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je tamkajšnjo situacijo ocenil kot zelo resno. sistem reševanja in zaščite pa je pohvalil kot zelo učinkovitega. Ob tem je ocenil, da je treba izboljšati koordinacijo z Avstrijo za primer kakšne nove ujme, glede tega je že govoril z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger pa bosta zvečer obiskala območni štab Civilne zaščite v Dravograd. Sanacija poplavljenih območij bo stekala predvidoma že v torek zjutraj. Pri tem bo pomagali tudi pripadniki Slovenske vojske.