Slovenija

Lažni policist meril hitrost in pobiral kazni

STA / S.R.
5. 11. 2012, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pomurski policisti so prijeli 29-letnega moškega z območja Murske Sobote, ki je svoj osebni avtomobil opremil z modro utripajočo lučjo ter s sistemom za nadzor in urejanje cestnega prometa.

Voznike, ki jih je tako ustavil, pa je kaznoval in jim izdal tudi plačilni nalog. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal komandir Policijske postaje Lendava Branimir Šijanec, so lažnega kolego odkrili, potem ko so na avtocestnem postajališču Pince ustavili romunskega voznika s sopotnico, ta pa jim je dejal, da so ga pred nekaj minutami že kontrolirali policisti s civilnim vozilom in da je zaradi prehitre vožnje plačal globo. Pokazal je tudi plačilni nalog, za katerega sta prava policista ugotovila, da je podoben policijskemu nalogu, vendar ponarejen.

Potem ko jim je Romun povedal registrsko oznako avtomobila lažnega policista, so ga policisti kmalu izsledili, v avtu pa odkrili videosistem in za zadnjimi sedeži modro utripajočo luč. V hišni preiskavi na domu pa so našli ponarejena plačilna naloga, radijsko postajo, vetrovko z napisom policija, snemalnik-predvajalnik z ekranom, kamero z nosilcem, loparček z napisom stop, policijsko kapo s ščitkom in našitek modre barve z napisom policija.

Osumljenec, ki ga bodo zaradi izdajanja za uradno osebo in ponarejanja listin kazensko ovadili, je romunskemu vozniku pojasnil, da mora, ker je na avtocesti, kjer je hitrost omejena na 110 kilometrov na uro, vozil pa naj bi 146 kilometrov na uro, na lendavski policijski postaji plačati 200 evrov kazni ali pa na kraju samem 100 evrov. Ker je imel tujec le 70 evrov, se je zadovoljil tudi s to vsoto, popust pa mu je primerno označil tudi na plačilnem nalogu.

Ali je osumljenec ustavil več voznikov, policisti še ugotavljajo, prav tako pa tudi, od kod je dobil policijske pripomočke.