Slovenija

Na območju reke Drave razglašena rdeča stopnja nevarnosti pred poplavami

STA / S.R.
5. 11. 2012, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je za območje, kjer teče reka Drava, razglasila rdečo stopnjo nevarnosti, kar pomeni možnost obsežnih in silovitih poplav.

Po besedah vodja oddelka za hidrološke napovedi Janeza Polajnarja bodo to poplave tehničnega značaja in ne naravne, saj bo avstrijska stran ob 12. uri v Slovenijo spustila veliko količino vode.

Polajnar je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil, da se je najbolj intenzivno padavinsko območje pomaknilo nekoliko bolj severno od sprva pričakovanega. Ta trenutek visokovodne in poplavne razmere veljajo v severnem delu Slovenije, zlasti v Posočju in severnem Gorenjskem ter Koroškem.

Vremenska fronta je sicer na območju Koroške in Pohorja, v naslednjih urah pa se bo pomaknila južno, proti Celjskem. V tem času lahko pade med 30 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar pomeni naraščanje tamkajšnjih rek. Zaradi deževja je Dravinja že začela poplavljati v Majšperku, prav tako poplavljajo Savinja, Kokra, Tržiška Bistrica, Jezernica, Meža, Sava v Zasavju, Sava Bohinjka v Bohinjski Bistrici in Sava Dolinka v Kranjski gori.

Danes zgodaj zjutraj pa je avstrijska družba za upravljanje s hidroelektrarnami posredovala močno spremenjeno napoved pretoka Drave, je izpostavil Polajnar. Ob 12. uri bodo v Slovenijo spustili okoli 2000 kubičnih metrov vode na sekundo - običajen pretok je sicer med 400 in 500 kubičnih metrov na sekundo.

##IMAGE-16461##Zato na Arsu pričakujejo, da bi reka Drava v svojem srednjem in spodnjem toku lahko poplavljala. Pritoku, ki bo prišel iz Avstrije, se bo namreč pridružil tudi slovenski pritok, zlasti Meže, ki je po nekaterih podatkih že dosegla zelo veliko vrednost oziroma morda celo rekordni pretok. V porečju Meže so že evakuirali štiri kmetije.

Voda, ki jo bodo spustili z avstrijske strani, bo do Maribora potovala nekaj več kot dve uri. V njegovi okolici naj bi od okrog 14.30 do 15. ure bil pretok Drave med 2100 in 2300 kubičnih metrov na sekundo. Zato obstaja velika nevarnost poplavljanja nekaterih krajev od jeza Melje, je dejal Polajnar, po njegovih besedah pa so najbolj ogroženi Duplek, Dogoše in Malečnik.

Nevarnost prav tako velja nekoliko južneje, od jeza Markovci proti hrvaški meji. Najbolj ogroženi kraji, kjer ni izključena možnost poplavljanja v popoldanskih urah, so Stojnci, Gorišnica in Mihovci.