Svet

ZDA grozi nova katastrofa

T.P.
6. 11. 2012, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medtem ko se v New Yorku in New Jerseyu še vedno soočajo s pomanjkanjem goriva, se približuje že drugo neurje in preti z novim razdejanjem. Vihar naj bi kopno dosegel jutri.

Orkan Sandy je v ZDA terjal več kot 100 življenj, škodo ocenjuje na 50 milijard dolarjev, med največjim besnenjem viharja pa je ostalo brez elektrike kar 8,5 milijona ljudi. Številne bencinske postaje nimajo goriva oziroma ne morejo do njega, tam, kjer ga imajo, pa ljudje nanj še vedno čakajo po več ur v kilometrskih kolonah. »Ša malo, pa bomo postali dežela tretjega sveta,« je porazno stanje komentiral Newyorčan, ki ne verjame več obljubam župana Bloomberga, da bodo težave z gorivom kmalu rešili.

Najhuje pa je, da se v teh kaotičnih razmerah približuje že nova nevarnost. Meteorologi namreč napoveduje še eno naravno ujmo, ki naj bi zajela severovzhodno področje ZDA v sredo in četrtek ter povzročila dodatne težave z elektriko. Približujoči se vihar prinaša s seboj močne padavine (dež in sneg), oster veter, nove poplave ter nizke temperature.

Najbolj bodo na udaru zgradbe in drevesa, ki jih je poškodoval že orkan Sandy, meteorologi pa so tudi zaskrbljeni, da bo neurje udarilo po poškodovanih peščenih sipinah, kar bi lahko povzročilo popolno razdejanje z dodatnimi poplavami.

Temperature padajo, ponekod že sneži, veliko ljudi je še vedno brez elektrike, približuje pa se že novo neurje. Najbolj žalostno pri tem je, da se mu številne žrtve orkana Sandy ne bodo mogle izogniti, ker pač nimajo goriva, da bi se odpeljale na bolj varno območje. 

Ameriška filmska industrija je polna apokaliptičnih filmov. Med njimi je tudi filmska uspešnica iz leta 2004 Dan po jutrišnjem, ki se v tem času zdi prav grozljivo preroška.  Ni čudno, da se ob tem nekateri že sprašujejo, ali ni morda kaj resnice tudi na trilerju 2012  …