Svet

Vzhodni obali ZDA se približuje orkan Sandy

STA / S.R.
27. 10. 2012, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je pred napovedanim prehodom orkana oziroma tropske nevihte Sandy preventivno razglasil izredne razmere.

Sandy je v četrtek in petek pustošila po Karibih in na Jamajki, Haitiju, Kubi in Bahamih zahtevala več kot 40 smrtnih žrtev.

Nevihta naj bi bila med največjimi v zgodovini, na kopno severovzhodne obale ZDA pa naj bi udarila od ponedeljka zvečer do srede zjutraj, najverjetneje pa v torek. Računalniški modeli meteorologov v petek zvečer še niso znali napovedati točnega kraja prihoda nevihte na kopno, vendar pa nekje v razponu od države Delaware na jugu do države New York na severu.

Vse napovedi lokalnih oblasti mejijo na katastrofalne, čeprav newyorški župan Michael Bloomberg obenem poudarja, da ni nobenega razloga za paniko. Kljub temu je načrt za morebitno evakuacijo obalnih delov mesta, kot so plaža Coney Island v Brooklynu, jug Manhattna in drugi deli, pripravljen.

Mesto je vsem gradbenikom od sobote naprej za nedoločen čas ukazalo prekinitev vseh del na zunanjih delih zgradb, prebivalce pa oblasti opozarjajo, naj pripravijo na možnost izpadov elektrike, poplav, nalivov, močnega vetra in prometne zmešnjave. Nevihtna plima lahko doseže do dva metra visoko, kar pomeni, da bi lahko poplavilo sistem podzemne železnice.

Podobni ukrepi veljajo za obalna območja držav Delaware, New Jersey in severno od New Yorka vse do države Maine. Obalna območja New Jerseyja okrog Atlantic Cityja so že začeli evakuirati, v New Yorku pa lahko morebitni podoben ukaz za odhod na varno doleti okoli 370.000 ljudi.

Letalske družbe napovedujejo množične odpovedi poletov in potnikom ponujajo možnost, da spremenijo dneve poletov brez dodatnega plačila. Bloomberg zaenkrat še ni odredil, da bi v ponedeljek zaprli mestne šole, zagotovo pa bodo zaradi orkana razočarani majhni in večji otroci, ki se veselijo sredinega praznika noči čarovnic.

Obstaja tudi nevarnost nastanka neurja nepredvidljivih posledic, ko se bo tropsko vreme z Atlantika udarilo s hladno fronto, ki prihaja iz Kanade in osrednjega dela ZDA proti vzhodu. V Ohiu, Pensilvaniji in Zahodni Virginiji zato pričakujejo tudi močne snežne padavine.

Razni strokovnjaki napovedujejo, da bo prišlo do tako imenovane "popolne nevihte", kot je bila tista ob obali Nove Anglije leta 1991 o kateri je bil posnet tudi ribiški film z Georgem Clooneyjem v glavni vlogi. Drugi spet svarijo, da bo lahko še huje kot leta 1938, ko je orkan z imenom "Long Island Express" opustošil območje Nove Anglije. Umrlo je skoraj 800 ljudi.

Neurje vpliva tudi na sklepni del predsedniške kampanje v ZDA. Kandidati morajo spreminjati načrte za politična zborovanja, spremembe pa so tudi precej banalne. Ponekod so oblasti ukazale, da morajo ljudje s travnikov odstraniti oglasne table z imeni kandidatov, ki se lahko v močnem vetru spremenijo v nevarne izstrelke.

Tropska nevihta je bila v petek zvečer nedaleč od atlantske obale Floride in in Južne Karoline in se je počasi pomikala proti vzhodu. Po četrtkovem pustošenju Kube z orkanskimi vetrov hitrosti 185 kilometrov na uro, se je Sandy spravila na Bahame, vendar se je njen veter malce unesli in je postala tropska nevihta.