Svet

Več kot sto mrtvih v verskem nasilju v Mjanmaru

STA / S.R.
26. 10. 2012, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V spopadih med budisti in muslimani v zvezni državi Rakhine na severozahodu Mjanmara je bilo v zadnjih dneh ubitih več kot sto ljudi, so danes sporočile lokalne oblasti.

Združeni narodi so opozorili, da nasilje ogroža reforme v Mjanmaru. Tiskovni predstavnik tamkajšnje vlade je sporočil, da je bilo v nasilju med budistično skupnostjo Rakhine in muslimansko skupnostjo Rohingya, ki je izbruhnilo v nedeljo, ubitih 112 ljudi, 72 pa je bilo ranjenih.

Vodja tamkajšnje muslimanske skupnosti Hla Thein pa je danes sporočil, da je bilo v minulem tednu ubitih sto muslimanov. Budistična skupnost na drugi strani navaja nižje številke, ubitih naj bi bilo 12 budistov.

Nasilje je izbruhnilo v nedeljo, ko so pripadniki muslimanske skupnosti protestirali zaradi pomanjkanja pomoči in hrane v njihovih vaseh in požigali hiše v krajih Min Bya in Mrauk Oo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Podobni nemiri so izbruhnili že junija, ko je bilo ubitih skoraj 90 ljudi, 90.000 pa jih je zapustilo domove. Združeni narodi so danes opozorili, da bi lahko nasilje ogrozilo reforme v Mjanmaru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.