Slovenija

Zaradi obilnih padavin nekatere reke že poplavljajo

STA / S.R.
27. 10. 2012, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi velike količine padavin - od sobote zjutraj do sredine noči na nedeljo bo namreč v zahodni in ponekod v južni Sloveniji padlo od 50 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter - že naraščajo reke po Sloveniji.

ipava je že začela poplavljati v svojem spodnjem toku, poplavlja tudi reka Reka, čez dan bo začela poplavljati še Kolpa.

Kot piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso), Vipava že poplavlja v svojem spodnjem toku med Dornberkom in Mirnom, čez dan pa se bodo poplavna območja ob srednjem in spodnjem toku Vipave ter ob njenih pritokih še povečala. Močneje so narasle tudi reke v Goriških Brdih.

Poplavlja tudi reka Reka na območju Ilirske Bistrice in bo danes še poplavljala vzdolž struge. Kolpa pa bo predvidoma poplavljala v svojem srednjem in spodnjem toku. Čez dan in v noči na nedeljo lahko v manjšem obsegu poplavijo tudi pritoki Soče v Zgornjem Posočju in pritoki Idrijce, navajajo na Arsu.

Danes zvečer in v noči na nedeljo bodo začele poplavljati tudi reke na Gorenjskem, in sicer Sava Bohinjka s pritoki, v manjšem obsegu lahko poplavi Tržiška Bistrica ter reke na območju Domžalskega polja.

##IMAGE-16178##V noči na nedeljo bo močneje narasla Savinja s pritoki, ki lahko v manjšem obsegu poplavijo na širšem celjskem območju. Narasle bodo tudi reke v Posotelju in na območju Zasavja in Posavja. Možna so manjša razlitja.

V nedeljo bo poplavila tudi Ljubljanica na Ljubljanskem Barju na območju vsakoletnih poplav. V manjšem obsegu lahko poplavi Sava v srednjem in spodnjem toku na območju Zasavja in Krško Brežiškega polja. V nedeljo in v noči na ponedeljek bo poplavila reka Krka. V spodnjem toku se lahko voda razlije v večjem obsegu kot običajno.

Danes dopoldan morje poplavlja slovensko obalo v večjem obsegu. Ob osmi uri zjutraj je višina morja na mareografski postaji v Kopru dosegla 335 centimetrov. V času večerne plime med 20. in 22. uro lahko morje ponovno preseže 310 cm in poplavi nižje dele obale. Povišano plimovanje morja pričakujemo v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko na mareografski postaji v Kopru morje doseže višino okoli 320 centimetrov in ponovno poplavi.

Danes bodo sicer temperature nekoliko višje kot v nedeljo, oblačno bo, predvsem v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji bo čez dan še deževalo, vmes bodo lahko tudi nevihte. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18, ob morju pa okoli 20 stopinj Celzija.

Padavine se bodo proti večeru znova nekoliko okrepile, ponoči in proti jutru pa se bo meja sneženja spustila do nižin. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja.

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo oslabele in ponekod prehodno ponehale, občasno bo še rahlo snežilo. Po nižinah in v notranjosti bo deloma rahlo deževalo. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja. Hladneje bo, temperature bodo tudi čez dan le od minus dva do štiri stopinje Celzija, na Primorskem do okoli devet stopinj.

Dežurni vremenar na Arsu Aleš Poredoš opozarja, da bo v nedeljo zjutraj in dopoldne možnost snegoloma predvsem v krajih nad 500 metrov nadmorske višine. V drugi polovici noči na nedeljo bo predvidoma zapihala zmerna do močna burja, ki bo v sunkih, predvsem, v Vipavski dolini presegala 100 kilometrov na uro. Burja bo v ponedeljek slabela.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bo ponekod v notranjosti še rahlo snežilo, popoldne bodo padavine postopoma ponehale, v zahodni Sloveniji se bo že delno zjasnilo, burja bo oslabela, v torek bo delno jasno in čez dan že nekoliko topleje, je še pojasnil Poredoš.