Svet

Iz nuklearke v Fukušimi morda še vedno uhajajo radioaktivne snovi

STA / S.R.
26. 10. 2012, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pri ribah, ujetih ob vzhodni obali Japonske, so več kot letu dni po jedrski katastrofi v Fukušimi, odkrili previsoke stopnje radiacije, kar morda nakazuje na to, da jedrska elektrarna Fukušima Daiči v okolje še vedno pušča radioaktivne snovi.

Tako so zapisali v raziskavi objavljeni v četrtek. Morski kemik Ken Buesseler iz oceanografskega inštituta Woods Hole je preučil japonske uradne meritve količin radioaktivnega cezija v ribah, lupinarjih in morski travi, ki so jih zbrali blizu propadajoče jedrske elektrarne. Buesseler je prišel do zaključka, da je dolgotrajna kontaminacija morebiti posledica uhajanja manjših količin radioaktivnih snovi iz elektrarne. Poleg tega pa bi lahko krivec bili kontaminirani sedimenti na oceanskem dnu.

Vendar je Buessler ob tem še dodal, da je velika večina ulova ribičev ob severovzhodni obali Japonske izven kontaminiranega območja, nekatere ribe, ujete blizu Fukušime pa so glede na japonske regulacije neprimerne za potrošnjo. Po Buesslerjevih besedah pa so potrebne še dodatne raziskave, da bi se preučilo vire in gibanje cezija ter drugih radioaktivnih snovi, ki povzročajo spremembe, ki jih je mogoče zapaziti v morju blizu Fukušime, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča v Fukušimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986, saj je prišlo do velikih izpustov radioaktivnih snovi v okolje.

Zaradi nesreče se je moralo iz 20-kilometrskega pasu okoli elektrarne izseliti skoraj 90.000 ljudi. Vprašanje je, če se bodo lahko zaradi kontaminacije sploh kdaj vrnili - zagotovo pa ne še najmanj 40 let, kolikor načrtuje Tokio za razgradnjo in očiščenje nuklearke.

Jedrsko nesrečo je 11. marca lani povzročil potres z magnitudo 9,0, ki je sprožil silovit cunami. V naravni katastrofi je umrlo približno 19.000 ljudi.