Ladjo so odpeljali proti pristanišču Ašdod na jugu Izraela, operacija pa je po navedbah vojske potekala mirno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripadniki izraelske mornarice so se pred kratkim vkrcali na Estelle, plovilo, ki je bilo na poti proti območju Gaze in je poskušalo prebiti pomorsko blokado," so sporočili iz izraelske vojske. "Do nasilja ni prišlo," so zatrdili in dodali, da se potniki "niso upirali".

Organizatorji plovbe so sicer AFP pred tem sporočili, da je bila ladja napadena. V izraelski vojski pa pravijo, da so se na ladjo vkrcali šele zatem, ko so potniki na njej ignorirali več njihovih pozivov, naj spremenijo smer plovbe.

Na krovu ladje je bilo 17 potnikov, med njimi pet parlamentarnih poslancev iz Evrope in nekdanji kanadski poslanec, so za AFP sporočili organizatorji. Evropski poslanci prihajajo iz Španije, Švedske, Norveške ter dva iz Grčije. Ameriška tiskovna agencija AP sicer število potnikov na ladji ocenjuje na 30.

Plovilo je prevažalo pošiljko humanitarne pomoči in 30 golobov, ki so jih nameravali aktivisti izpustiti ob prispetju v Gazo. Ladjo Estelle, ki ima švedskega lastnika, pluje pa pod finsko zastavo, so sicer v preteklosti že uporabljali na misijah nevladne organizacije Greenpeace.

Leta 2010 se je poskus preboja izraelske blokade Gaze končal krvavo, s smrtjo devetih turških aktivistov, ki so umrli v spopadu z izraelskimi komandosi, potem ko so ti napadli njihovo ladjo. Smrtonosno posredovanje je povzročilo hude napetosti v odnosih med Turčijo in Izraelom ter naletelo na hude obsodbe v mednarodni skupnosti in glasne pozive, naj Izrael konča več let trajajočo blokado obubožanega območja Gaze.