Zanimivosti

Ste ujeli kakšen utrinek?

S.R.
20. 10. 2012, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Meteorski dež Orionidov, ki nas vsako leto obiščejo v noči iz 20. na 21. oktober je mimo. Tisti, ki ste uspeli ostati pokonci ste najverjetneje uživali v čudoviti predstavi, ostali pa boste morali počakati na prihodnje leto.

Konec oktobra je čas za meteorski dež Orionidov. Slednji si sicer vidni skozi celo noč, najboljši čas za opazovanje pa je tik pred zoro v nedeljo zjutraj. Orionidi, ki Zemljo vsako leto ''obiščejo'' med 16. in 27 oktobrom, vrhunec pa je vedno okoli 21. oktobra imajo precej slaven izvor. Prav konec oktobra Zemlja namreč potuje skozi orbito Halleyjevega kometa in čeprav je slednji daleč stran, med potjo po Sončnem sistemu za sabo pušča kup sledi, ki bodo zgorele v Zemljini atmosferi.

Seveda je tudi ogled samega kometa neverjetno doživetje, a boste morali nanj počakati tja do leta 2061. Do takrat pa se boste morali zadovoljiti z vsakoletnim meteorskim dežjem. Orionidi so to noč zaslužni za celo vrsto utrinkov, mnoge od njih pa povzročijo skale, ki niso nič večje od zrna riža. Skale v atmosfero vstopijo s hitrostjo več kot 241.000 kilometrov na uro in tam zgorijo.

Bill Cooke iz Nasinega centra za meteorite je povedal, da so Orionidi že od leta 2006 ''ena najboljših meteorskih neviht''. Na uro jih namreč lahko ponoči vidimo tudi do 60, običajna številka pa se giba okoli 25. Orionidi se pojavijo iz ozvezdja Oriona oziroma lovca, ki v pozni jeseni in skozi zimo prevladuje na večernem nebu severne poloble.

Na splošno je utrinkov precej več v zgodnjih jutranjih urah, ker se jutranja stran Zemlje obrne proti Soncu in je tako manj zaščitena. Poleg današnje noči pa je meteorje mogoče videt tudi že kakšno noč prej.

Najboljše mesto za opazovanje je temen kraj brez ulične razsvetljave in s čim manj drevesi. Pri opazovanju Orionidov in ostalih meteorskih neviht pa običajno pomaga tudi kakšen ležalnik - da vas ne boli vrat. Utrinki so lahko kjerkoli na nebu, čeprav so videti, kot da so izšli iz ozvezdja Oriona. Sicer so Orionidi o lepem vremenu vidni iz kateregakoli kraja na Zemlji. Pri opazuovanju pomaga tudi to, da ni polne lune, saj lahko lunin sij povzorči slabšo vidljivost.

A pri opazovanju meteoritov boste morate kar pozorno spremljati nebo. Večina se jih na nebu namreč tiho pojavi za sekundo ali še manj, včasih v valovih, včasih posamezno. Če pa ste letošnje Orionide zamudili, ne obupujte, saj so Orionidi le ena izmed okoli 10 pomembnejših letnih meteorskih neviht. 12. avgusta tako lahko opazujete Perzeide, 15. decembra pa Geminide.