Slovenija

Slovenija izdala 10-letne obveznice v višini 2,25 milijarde dolarjev

STA
19. 10. 2012, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija je danes izdala 10-letne državne obveznice v višini 2,25 milijarde ameriških dolarjev, ki predstavljajo prvo referenčno izdajo Slovenije denominirano v dolarjih po letu 1996, so sporočili z ministrstva za finance.

Obveznice v plačilo zapadejo 26. oktobra 2022, kupon pa znaša 5,50 odstotka polletno.

V prvih 12 urah po najavi okvirnih pogojev transakcije 18. oktobra so se vlagatelji odzvali s povpraševanjem v višini preko 11 milijard dolarjev, kar je državi po pojasnilih ministrstva omogočilo, da občutno izboljša ceno in poveča obseg izdaje do najvišjega zneska 2,25 milijarde dolarjev.

"Končno stanje knjige naročil v višini preko 11 milijard dolarjev predstavlja največje povpraševanje za državne obveznice denominirane v ameriških dolarjih na območju Srednje in Vzhodne Evrope v letošnjem letu," so poudarili.

Dodali so, da je Slovenija s to dolarsko transakcijo na podlagi sočasno izvedene valutne zamenjave v evre dosegla ugodnejše financiranje, kot bi ga dosegla s primerljivo transakcijo v evrih.

Transakcija je bila po pojasnilih ministrstva izvedena po obsežni mednarodni trženjski aktivnosti in predstavlja prelomnico za Slovenijo na kapitalskih trgih. Transakcija je bila izvedena po zmanjšanju donosov državnih obveznic na evropskem sekundarnem trgu za 200 bazičnih točk od sredine avgusta.

"Z uspehom transakcije je potrjena pravilna usmeritev programa reform nove vlade in njen dostop do mednarodnih kapitalskih trgov," so še ocenili na finančnem ministrstvu.

Izdajo obveznic so izvedle banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan.