Slovenija

Banke v osmih mesecih s 94 milijoni evrov izgube

STA
20. 10. 2012, 08.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenske banke so v prvih osmih mesecih ustvarile 94,2 milijona evrov izgube po obdavčitvi, kar je sedemkrat več kot v enakem obdobju lani.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami se je od začetka leta povečal za 2,3 odstotne točke in avgusta znašal že 13,5 odstotka, ugotavlja Banka Slovenije.
Kot je še razvidno iz najnovejšega poročila Banke Slovenije o poslovanju bank v tekočem letu, se je bilančna vsota bank v Sloveniji v letošnjih prvih osmih mesecih zmanjšala za 1,5 milijarde evrov. Konec avgusta je tako znašala 47,2 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka manj kot pred letom dni.

Skupno število podjetij z zamudami pri plačilu obveznosti do bank se je od lanskega decembra do konca letošnjega avgusta povečalo za 8,5 odstotka na 5692, s tem pa se je povečal tudi delež neplačnikov. Teh je zdaj že skoraj 22 odstotkov vseh, v povprečju pa s plačili zamujajo 505 dni, kažejo podatki Banke Slovenije.

Največ podjetij, ki so konec avgusta zamujala s plačilom obveznosti do bank, je bilo iz trgovske panoge, sledijo gradbeništvo in predelovalne dejavnosti. Najvišji delež zamudnikov med vsemi podjetji v svoji panogi pa je zabeležilo gradbeništvo, kjer je bilo neplačnikov kar dobrih 38 odstotkov, sledita dejavnosti finančnega posredništva (29,1 odstotka) in gostinstva (28,8 odstotka).

Zaradi slabih terjatev so banke do konca letošnjega avgusta oblikovale skoraj 3,8 milijarde evrov oslabitev, kar je 7,7 odstotka vseh njihovih terjatev. S tem se je delež pokritosti terjatev z oslabitvami v obdobju od konca lanskega leta povečal za več kot eno odstotno točko, od konca leta 2010 pa že skoraj za tri.

Stanje terjatev slovenskih bank se je v prvih osmih mesecih letos nekoliko zmanjšalo na 49,3 milijarde evrov. Še vedno je bilo v bilancah bank največ terjatev bonitetnega razreda A in B (86,7 odstotka), a se je ta delež v primerjavi s koncem leta 2011 znižal za skoraj dve odstotni točki. Po drugi strani se je za toliko zvišal delež terjatev bonitetnega razreda C, D in E v tem časovnem obdobju in znaša 13,3 odstotka.

Banke so še naprej zmanjševale kreditiranje nebančnega sektorja. Kumulativna vrednost posojil se je v osmih mesecih zmanjšala za 827 milijonov evrov oz. 5,7 odstotka na 32 milijard evrov. Pri tem so banke povečevale posojanje državi, zmanjševale pa gospodinjstvom in podjetjem.