Svet

Zvezdnik britanskega BBC naj bi spolno zlorabil kar 200 deklet

STA / S.R.
20. 10. 2012, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pedofilska afera okoli zdaj že pokojnega voditelja na britanskem BBC Jimmyja Savilea dobiva ogromne razsežnosti.

Kot so namreč sporočili s Scotland Yarda, je število potencialnih žrtev, ki naj bi jih legendarni britanski voditelj spolno zlorabil, po dveh tednih preiskave naraslo že na 200, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekscentrični samec sir Savile, znan po svojih platinastih laseh, kričečih trenirkah, nakitu in cigarah, je v 60. in 70. letih minulega stoletja vodil oddajo Top of the Pops in bil ena od najbolj znanih osebnosti na Otoku. Znan je bil tudi po tem, da je v dobrodelne namene zbral več milijonov funtov. Kar dvakrat je bil odlikovan z naslovom vitez.

Javnost je za očitke, da naj bi zlorabljal ali posiljeval mladoletnice, izvedela v začetku oktobra, ko je prispevek o tem objavila britanska zasebna televizija ITV. Scotland Yard je v okviru preiskave proti njemu, poimenovane operacija tisa (Operation Yewtree), v samo dveh tednih preiskal že več kot 400 prijav in identificiral okoli 200 potencialnih žrtev.

Sevile naj bi mlada dekleta zlorabljal predvsem v času, ko je bil v 70. letih zaposlen na BBC, preiskavo proti njemu pa so med drugim uvedli tudi v številnih britanskih bolnišnicah. Pogosto je namreč obiskoval bolnišnice in pri tem zbiral prispevke za dobrodelne namene.

BBC, ki je tarča očitkov, da je skušal ravnanje priljubljenega voditelja prikriti, je že napovedal, da bo tudi sam sprožil interno preiskavo.

Savile je umrl pred letom dni v starosti 84 let. V njegovem domačem kraju Leeds je za njim javno žalovalo več tisoč ljudi, v bližnjem Scarboroughu pa so mu postavili spomenik. Tega je njegova družina zaradi očitkov, ki so se pojavili, že odstranila.