Nova elektrarna

Bo gasilcem uspelo zagotoviti svoj del denarja?

Estera Korošec
3. 7. 2024, 21.55
Deli članek:

Gasilci PGD Formin so izjemno veseli nove naložbe. Pred dnevi se je namreč zaključila gradnja samooskrbne sončne elektrarne na vaško-gasilskem domu. Ker objekt ogrevajo z dvema toplotnima črpalkama, bodo odslej mesečni stroški elektrike bistveno nižji.

Denis Kolarič
Gradnja sončne elektrarne v Forminu se je zaključila.

Kot je znano, so si gasilci v Forminu že dlje časa prizadevali, da bi na streho vaško-gasilskega doma namestili sončno elektrarno. V zimskih mesecih so bili namreč mesečni stroški električne energije zelo visoki, in sicer tudi okrog 700 evrov. Gorišniška občina je njihovo pobudo podprla in v proračunu za izvedbo zagotovila polovico sredstev. Pred dnevi je izbrani izvajalec, GP Forum iz Formina, zaključil nameščanje panelov. Kot je znano, je Občina Gorišnica naročnik investicije, javni razpis za izbiro izvajalca del pa je objavila konec aprila letos. Prejeli so samo eno ponudbo (omenjenega podjetja), in sicer v vrednosti 12.199 evrov brez DDV. Župan Borut Kolar je pojasnil, da si bosta stroške investicije v enakem deležu razdelila PGD Formin in Občina Gorišnica. Na kakšen način bodo gasilci zagotovili nekaj več kot 6000 evrov, ni povsem jasno, pričakovati pa je, da bodo za pomoč zaprosili donatorje in sponzorje. Glede na javno dostopne podatke je namreč PGD Formin letos od Občine Gorišnica prejelo 1520 evrov, od Dravskih elektrarn Maribor pa 1500 evrov. Lani je njihov proračun znašal okoli 3000 evrov, od tega so 2440 evrov prejeli od gorišniške občine, 412 evrov od ministrstva za finance in 150 evrov od OŠ Olge Meglič Ptuj. Morebiti pa bo občina v proračunu vendarle še našla nekaj več kot 6000 evrov in jih prenakazala gasilskemu društvu iz Formina.

Zmogljivost sončne elektrarne je 19,8 kW. Letna poraba električne energije naj bi v povprečju znašala od 12 do 15 kW. Kaj se bo zgodilo s presežki električne energije, trenutno ni znano. Na občini sicer menijo, da presežkov predvidoma ne bo. V prihodnje si bodo prizadevali pridobiti nepovratna sredstva za izvedbo.