Dermatologija

Neznosne čakalne dobe na Ptuju; namesto 14 dni ljudje na pregled čakajo osem mesecev

Dženana Kmetec
3. 7. 2024, 21.40
Deli članek:

Še pred nekaj meseci so bile čakalne dobe za pregled pri dermatologu v Zdravstvenem domu Ptuj znosne. Zadnje mesece pa je stanje porazno.

D. K.
Čakalne dobe so grozno dolge.

Z napotnico z oznako redno se na prvi pregled čaka 751 dni oziroma več kot dve leti, trenutno vpisujejo za julij 2026. Bistveno predolgo čakajo tudi otroci, tisti, ki bi morali biti pregledani v dveh tednih, čakajo dobre štiri mesece. Vzrok so prevelike potrebe glede na zmožnosti zdravstvenega doma in ogromen priliv bolnikov z drugih koncev države. 

Januarja 2022 je ptujski zdravstveni dom začel izvajati nov program dermatologije. Od takrat je v ambulanti zaposlen priznani dermatolog Jurij Plaznik. To je izjemno pomembna pridobitev za regijo, saj gre za edini program v javnem zdravstvu v Spodnjem Podravju. Za paciente z urejenim zdravstvenim zavarovanjem so torej obravnave brezplačne, medtem ko so pri drugih dermatologih, zasebnikih, v celoti plačljive.

D. K.
Jurij Plaznik, dermatolog.

Še nedolgo tega so bile čakalne dobe precej kratke, sprva med najkrajšimi v državi. O tem, kaj se je medtem tako drastično spremenilo, je Plaznik povedal: »Priliv bolnikov je večji, kot je mogoče v osmih urah narediti. Sproti prilagajamo delo, tudi glede na predpisani sistem zdravstvene zavarovalnice. Sprva smo imeli prost dostop, bolniki so se sami vpisali v čakalno vrsto in so dobili termin. Zdaj dobijo okvirni termin in jih 14 dni pred naročenim terminom pokličemo, da se dokončno dogovorimo.«

Le en zdravnik in množica pacientov

Ključni vzrok dolgih čakalnih dob je dejstvo, da kadrovsko niso zmožni opraviti toliko obravnav glede na vse potrebe. Plaznik je namreč edini zaposleni dermatolog v ZD Ptuj, izjemno veseli bi bili dodatnega programa in novih zaposlitev: »Tudi če bi zavarovalnica ponudila ne vem kaj, ne bi mogel sam narediti več, kot naredim.« Ugotavlja, da del težave tiči v tem, da veliko bolnikov potrebuje več časa za obravnavo, kot je predvideno.

Plaznik se strinja, da so trenutne čakalne dobe absolutno predolge. Za zdaj odrasle bolnike, ki imajo napotnico z oznako zelo hitro in bi jih torej morali obravnavati v dveh tednih, za prvi pregled naročajo za februar 2025. Z napotnico hitro bi bil prvi možni termin pregleda novembra 2025, z napotnico redno pa šele čez dve leti, julija 2026. Za preglede otrok so sicer čakalne dobe nekoliko krajše, a ne bistveno. Namesto predvidena dva tedna bi čakali štiri mesece (zelo hitro), 300 dni z napotnico hitro (aprila 2025), z oznako redno pa bi bili na vrsti šele septembra naslednje leto.

»Čakalne dobe so katastrofalno dolge, nezaslišano. Vedno ponudimo prvi prosti termin pri nas in bolnikom povemo, kje v Sloveniji so dobe krajše. Vprašamo jih tudi, ali bodo morda šli drugam. Vedno sicer rečemo, da če bi se med čakanjem na pregled stanje poslabšalo, naj gredo k osebnemu zdravniku, da oceni, ali bi bilo treba nemudoma ukrepati in pregled opraviti takoj,« je še pojasnil Plaznik. Trenutno so še vedno zmerne čakalne dobe za pregled za spolno prenosljive bolezni; čaka se 17 dni, pred dopusti so bile še nekoliko krajše. Za to področje imajo najkrajše čakalne dobe v državi.

Najpogostejše diagnoze

V ptujski dermatološki ambulanti imajo polne roke dela z različnimi obolenji. Ogromno je kožnih tumorjev, vnetnih bolezni, kot sta luskavica in atopijski dermatitis, virusnih bradavic, drugih okužb, bolj redke so vnetne avtoimunske bolezni kože ...

D. K.
V dermatološki ambulanti ZD Ptuj imajo polne roke dela.

Pri otrocih prevladuje atopijski dermatitis, po študijah ga ima že petina vseh otrok, k sreči pa v večini primerov po vstopu v šolo simptomi izzvenijo. Opravijo precej pregledov kožnih znamenj. Posebej v tem letnem času Plaznik poudarja pomen zaščite pred soncem. Ugotavljajo veliko primerov kožnega raka, zato svetuje previdnost.

Potrebovali bi dodatni program

V Murski Soboti imajo tri programe dermatologije, v UKC Maribor deluje oddelek za kožne in spolne bolezni, na Ptuju so bili veseli, da so pred dvema letoma in pol pridobili vsaj en program. Očitno pa bo glede na potrebe nujna širitev. »Prvi pogoj je, da dobimo program in nato še zdravnika. Vprašanje je, ali je javni sistem trenutno dovolj stimulativen, da človek dela tu. Marsikaj bo treba spremeniti, dejstvo je, da so v zasebnem sektorju delovne razmere boljše. Če želimo ohraniti javni sistem, ga moramo narediti bolj privlačnega za delo, postavljanje omejitev po mojem mnenju ni prava pot,« je bil odkrit Plaznik.