Evropsko prvenstvo

Foto in video: Norija v Münchnu, nemški policisti ujeli slovenske navijače

R.T.
20. 6. 2024, 11.35
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 14.29
Deli članek:

V Münchnu že od jutra vlada navijaška norija. Osrednji trg Marienplatz se je hitro napolnil, zbadanje prešerno razpoloženih slovenskih in srbskih navijačev pa je potekalo v športnem duhu.,

Martin Metelko
V Münchnu je prisotnih tudi deset slovenskih policistov.

Slovenija, ki je v prvi tekmi na evropskem prvenstvu v Nemčiji remizirala z Dansko, lahko danes z morebitno zmago nad Srbijo stori odločen korak k napredovanju v osmino finala. Pričakovati je bilo, da jih bo danes v Münchnu bodrilo kar približno 20.000 slovenskih navijačev. 

Jure Kljajić
S posebnim vlakom v München.

Kot smo že poročali, so navsezgodaj še zadnji sedli na razprodan navijaški vlak, ki so ga posebej za to priložnost organizirale Slovenske železnice. Iz Ljubljane je krenil malo po 4. uri, ko je 350 potnikov prejelo dodatne navijaške rekvizite, iz Slovenskih železnic pa so malo po 10. uri sporočili, da je »naslednja postaja: München.« Sicer pa je bilo na vlaku vso pot čutiti izjemno navijaško vzdušje.

Prešerno je seveda tudi vzdušje v Münchnu, kjer po ulicah ob nemških policistih patruljira tudi deset slovenskih, kar je na omrežju X potrdila bavarska policija. Nemški policisti so ob tej priložnosti v fotografski objektiv ujeli tudi nekaj slovenskih navijačev, ki so seveda nič kaj sramežljivo razkazali slovenske zastave. Na münchenskem letališču so medtem prisotni tudi srbski mejni policisti, ki sodelujejo z agencijo Frontex. 

Marienplatz poln navijačev

Kar zadeva tekme slovenske reprezentance, je današnja označena z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. Osrednji münchenski trg Marienplatz je medtem že celotno dopoldne poln slovenskih in srbskih navijačev, ki drugi druge zbadajo za najrazličnejšimi navijaškimi prebliski, a vse skupaj poteka v razigranem vzdušju. Tudi srbski navijači so pripotovali v München v velikem številu, na stadionu jih za tekmo pričakujejo okoli 30.000, poroča STA. Allianz Arena je po uradnih podatkih Evropske nogometne zveze (Uefa) razprodana do maksimalne kapacitete okoli 70.000 navijačev.

Na Marienplatzu je bilo od jutra slišati tradicionalne slovenske navijaške napeve in tudi melodije narodnozabavne glasbe, kasneje pa prepevanje ponarodelih in celo klice v podporo slovenskemu košarkarskemu asu Luki Dončiću. Turistična agencija Kompas je po napovedih na trg pripeljala okoli 80 avtobusov navijačev, ki so se lahko dobro ogreli pred odhodom na stadion. Na trgu je tako do 11. ure nastala nepopisna gneča, tako da je policija v nadaljevanju začela zapirati trg in druge navijače začela preusmerjati na stadion, še poroča STA.