Samostojni podjetnik

KPK nad Jakliča s prekrškovnim postopkom: Ni deloval v skladu z zakonom

S.R./STA
20. 6. 2024, 10.38
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 12.50
Deli članek:

Ustavni sodnik Klemen Jaklič po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ustavnemu sodišču ni poročal o svojem statusu samostojnega podjetnika, kar bi po zakonu moral storiti.

Si. R.
Ustavni sodnik Klemen Jaklič

KPK, ki je v aprila uvedenem predhodnem preizkusu ugotovila, da Jaklič ustavnemu sodišču ne v letu 2017, ko je odprl s. p., ne v letu 2024, ko ga je zaprl, ni poročal o predmetnem subjektu, je tako zoper Jakliča uvedla prekrškovni postopek. Po zakonu bi namreč o svojem statusi samostojnega podjetnika moral poročati, so sporočili iz KPK.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da morajo funkcionarji organu, pri katerem opravljajo funkcijo, v enem mesecu po nastopu funkcije, nato pa v osmih dneh po vsaki spremembi, posredovati informacije o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja. To so subjekti, v katerih je funkcionar ali njegov družinski član udeležen kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik oziroma je neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu udeležen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. "Med takšne subjekte sodijo tudi subjekti s. p., s katerimi so povezani funkcionarji ali njihovi družinski člani," so navedli v KPK.

Zakon za kršitev dolžnosti sporočanja podatkov o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, predvideva prekrškovni postopek in v njem možnost izreka globe v razponu med 400 in 1200 evri. V skladu z zakonom o prekrških se postopek lahko uvede, če od dejanja nista minili več kot dve leti. Ker je od odprtja s. p. leta 2017 v konkretnem primeru minilo že več kot dve leti, uvedba prekrškovnega postopka v tem primeru ni dopustna. Ga je pa KPK uvedla zaradi neporočanja o zaprtju s. p. v marcu 2024.

Kot so še zapisali na KPK, je bil ustavni sodnik o prekrškovnem postopku obveščen, v postopku pa ima pravico podati izjavo o vseh dejstvih oziroma okoliščinah prekrška.

Komisija pa še vedno vodi postopek predhodnega preizkusa na področju premoženjskega stanja, so še navedli.

Na ustavnem sodišču so na prošnjo STA za odziv odgovorili le, da postopkov, ki so v teku pred drugimi državnimi organi, ne morejo komentirati.