Idrija

Oblačil in hrane se ne meče v školjko

Saša Dragoš
11. 6. 2024, 21.45
Deli članek:

Župan Tomaž Vencelj, predsednik KS Miha Rupnik in direktorica Komunale Idrija Brigita Šen Kreže so prerezali trak pred 730 tisoč evrov vredno čistilno napravo. Gre za pomemben korak k dolgo načrtovani rasti Godoviča. Ta edini v občini prostorsko, a ne še komunalno omogoča gradnjo. Šenova je poudarila, da bodo o problemu odpadkov začeli ozaveščati občane, saj v napravah po občini najdejo marsikaj, kar vanje ne spada.

Saša Dragoš
Trak pred 730 tisoč evrov vredno novo čistilno napravo so prerezali župan Tomaž Vencelj, direktorica Komunale Idrija Brigita Šen Kreže in predsednik KS Godovič Miha Rupnik.

Šolarji godoviške podružnične šole so z gledališko predstavo izpod peresa učiteljice Hermine Tominec pospremili odprtje nove čistilne naprave s prošnjo za zmanjšanje onesnaževanja voda s plastiko vse do oceanov. Župan Tomaž Vencelj je poudaril, da je občina z novo godoviško napravo korak bliže čistejšim vodam. Brigita Šen Kreže, ki s Komunalo Idrija napravo upravlja, se je pomembnega napredka veselila. Poudarila pa je, da so občani zelo malomarni s kopičenjem odpadkov v straniščne školjke.

Šolarji: Ohranite nam prihodnost!

Ključno sporočilo šolarjev, zbranim pred novo čistilno napravo, je bilo, naj vsi skupaj zagotovijo bolj čisto prihodnost njim in naslednjim generacijam.

»Naprava je za načrtovano širitev Godoviča nujna. Čaka pa nas še veliko delo. Čim prej moramo zgraditi čistilno napravo v Črnem Vrhu. Ali bomo na preostalem podeželju zgradili podobne naprave ali s subvencijami podprli izgradnjo malih naprav, se še nismo odločili,« je povedal župan Vencelj.

V Črnem Vrhu je Občina Idrija ob dolgoletnem načrtovanju naprave zapredena v spore z lastniki zemljišč. V zadnjih dveh letih z novim lastnikom doma starejših občanov, družbo Lobium.

Godoviču do popolnega prečiščevanja voda manjka ločitev kanalizacijskega od meteornega omrežja, za desetletji načrtovano novogradnjo pa zadostne količine pitne vode in tudi del kanalizacijskega omrežja. »Spremeniti moramo prostorski načrt. Za izgradnjo prve faze novega vodovoda iz Idrije prek Jeličnega Vrha v Godovič imamo gradbeno dovoljenje. Gradnja je odvisna od tega, ali bomo uspeli s kandidaturo za evropska kohezijska sredstva,« je povedal Vencelj. Predsednik KS Miha Rupnik kakopak meni, da se načrtovanje novogradnje v vasi vleče predolgo. »Godovič je z veliko industrijsko cono in povpraševanjem za novogradnjo potencial za občino. Nova čistilna naprava je korak v pravo smer,« je poudaril Rupnik.

V čistilnih napravah celo rjuhe, okrog njih podgane

Tehnološko sodobne naprave se je veselila direktorica Komunale Idrija Brigita Šen Kreže. »Čeprav imamo še vedno izziv z meteorno vodo, so vse analize potrdile, da je voda ustrezno prečiščena,« je poudarila. Napovedala pa je veliko akcijo ozaveščanja občanov ob vseh treh napravah, ob Godoviču še v Idriji in Spodnji Idriji, saj jih mašijo v školjke odvržena oblačila, hrana in zlasti maščobe. »Celo rjuho smo že našli. Velik problem so olja, ki cevi povsem zamašijo, in podgane, ki se zaredijo ob njih. Najslabše je v Spodnji Idriji,« je povedala.