Prosti dnevi

Kako in kje naj bo otrok med (pre)dolgimi poletnimi počitnicami?

Petra Znoj
12. 6. 2024, 06.10
Deli članek:

Starši šoloobveznih otrok se že pred začetkom poletja znajdejo v stiski, saj morajo poleg izkoriščenega dopusta nekako poskrbeti za varstvo svojih otrok. Poletne počitnice lahko postanejo predolge in njihovo načrtovanje velik stres. Pa ni treba, da je tako. Če nimamo »hotela babi in dedi«, lahko otroka prijavimo na enotedenske kampe, čas lahko preživijo na delavnicah v lokalnih knjižnicah, za malo večje pa je poletje idealno za učenje samostojnosti.

Zdravko Primožič/FPA
Med počitnicami mora biti tudi nekaj lenarjenja.

Ko načrtujemo varstvo ali dejavnosti za otroka med poletnimi počitnicami, je seveda najbolj idealno, če imamo možnost, da jih damo v »hotel babi in dedi«. Prav tako se bodo otroci zabavali pri tetah in stricih, kjer bodo poletne vragolije uganjali s svojimi bratranci in sestričnami. Preživljanje časa z osebami, ki jih poznamo, je bolj sproščeno kot v različnih varstvih, vseeno pa je, čeprav smo v krogu družine, precej drugačno kot doma – samo pri babici in dedku lahko otroci jedo čokolado pred kosilom. 

Morda se vam zdi, da vaš otrok še ni pripravljen, da bi noč preživel stran od staršev in doma. Otroci in družine smo različni, zato ne moremo postaviti točne meje, kdaj bo otrok na to pripravljen, zagotovo pa pomaga, če se najprej starši pomirimo s tem, da bo otrok spal drugje. Če otrok vidi, da zaupamo osebi, pri kateri ga pustimo, bo tudi on lažje ostal tam.

Ideje lahko poiščete tudi na spletu 

Vsi tisti, ki nimajo možnosti, da bi otrok nekaj časa ostal pri sorodnikih, morajo poiskati drugačne ideje za varstvo. Ena najpriljubljenejših so zagotovo tedenske delavnice ali kampi, kjer je na voljo ogromno ponudbe – od športnih aktivnosti, umetniških do kampiranja, kuhanja ali računalniških delavnic. Ne pozabite na knjižnice in muzeje, mnogi ponujajo celo brezplačne delavnice, kjer otrok preživi vsaj nekaj dni. Pobrskajte po spletu ali preverite v lokalni knjižnici in otroka prijavite na delavnice, ki ga zanimajo. Lahko se dogovorite s starši otrokovih prijateljev in si med seboj pomagate – enkrat je »dežuren« en starš, drugič drug, pa še otroci se bodo imenitno zabavali, ko bodo čas preživljali skupaj.

Alenka Tratnik
Ustvarjalne delavnice so v času počitnic lahko zelo zabavne.

Odlična ideja je tudi, da otroka vzamete kakšen dan s seboj v službo, če je seveda to mogoče. Poskrbite, da bo dan, ko boš šel otrok z vami, miren, da boste imeli morda manj dela ali vsaj nobenega pomembnega sestanka. Če vaše delo to dovoljuje, mu lahko zaupate kakšno lažjo nalogo, da se bo počutil, da je pomemben. Pa še to – če bo otrok spoznal vaše delo, mu boste naslednjič, ko boste morali kaj narediti ali ostati dlje v službi, to lažje razložili.

Če je otrok dovolj star in je pripravljen, so poletne počitnice lahko odlična priložnost za trening samostojnosti. Če želimo, da naš otrok odraste v odgovornega odraslega, ga moramo naučiti tudi samostojnosti. Skupaj lahko organizirate dneve, ko bo sam doma. Na listek zapišite opravila, ki jih je že sposoben narediti, ne pozabite pa pustiti nekaj časa, ko bo lahko počel, karkoli si bo zaželel. Naročite mu lahko, da skuha kosilo, na začetku seveda kaj lažjega, bo pa gotovo pomagalo tudi vam, če vas bo krompir čakal že olupljen. Če otrok še ni dovolj zrel za kuhanje, kosila skuhajte vnaprej.

Otroka spravite v naravo in med prijatelje

Ko je otrok dovolj star in pripravljen, da lahko dopoldne preživi na igrišču ali v parku s prijatelji, se žal sploh dandanes večkrat zgodi, da je otrok tisti, ki ne želi ven, ampak raje gleda v ekran. Kaj storimo takrat? Starši največkrat določimo omejen čas, ki ga otrok lahko preživi pred televizijo, za računalnikom in telefonom, pozabljamo pa, da največ šteje zgled. Zato se potrudite, da boste popoldneve preživeli aktivno, v naravi in da boste tudi vi čim manj uporabljali telefon. Zvečer lahko na primer berete knjige, se potem o njih pogovarjate, ali pa igrate družabne igre, namesto da bi gledali televizijo.

Profimedia
Čas, ki ga vnuki preživijo s starimi starši, je dragocen.

Še en korak naprej je kratek izlet, denimo do knjižnice ali igrišča. Za prvič bo gotovo lažje, če se dogovorite s starši njegovih prijateljev, da se otroci na igrišče odpravijo skupaj.

Nikakor pa pri vsem načrtovanju in organiziranju dejavnosti ne smemo pozabiti, da mora ostati čas, ko se bo otrok lahko spočil. Čas, ki ne bo organiziran, ampak namenjen raziskovanju in dolgčasu. Strokovnjaki so enotni, da nenehni dražljaji za otroka niso dobri in da bo miren čas blagodejno vplival na otrokov razvoj, poleg tega se bo naučil, kako najti pot iz dolgčasa in se zaposliti sam.