Štirje mandati

Janša vladno koaliciji poziva, naj naredi kot Macron

A.S./STA
10. 6. 2024, 07.25
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 08.05
Deli članek:

SDS je postala velika zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji, dobili bodo štiri poslanske mandate. Po besedah predsednika stranke Janeza Janše to kaže, da je bila vladna koalicija izrazito poražena. "Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo" je dejal Janša.

MPA
Janez Janša pod dežnikom.

Janez Janša se je v prvi izjavi po objavi delnih neuradnih izidov evropskih volitev zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so "v poplavi raznoraznih vprašanj prepoznali, za kaj v bistvu gre". "Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Emmanuel Macron". Ta je danes po zmagi skrajne desnice v Franciji razpustil parlament.

Rezultat evropskih volitev kaže tudi na izrazit poraz koalicije. "Če bodo rezultati vzdržali, bo koalicija dobila samo dva mandata od devetih. Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo to sporočilo sprejeto," je poudaril in koaliciji v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za slovenske državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ in manipulacije z zlorabo represivnih organov. A rezultati niso vzdržali, leva sredina je na koncu prejela 4 mandate, desnica pa 5.

Janša je ocenil, da so v SDS sestavili močno listo za evropske volitve. Vsi kandidati so po njegovih besedah podpisali zavezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado. "Kar je glede na ta rezultat velika možnost," je pojasnil in dodal: "Hvala, Slovenija, ker znate ločiti zrno od plev." Po Janševem mnenju se Evropa ne obrača v desno, ampak prihaja v Evropi do ravnotežja. Po prvih neuradnih podatkih je večino glasov dobila EPP, ki ji pripada tudi SDS. "Ta stranka bo sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe," je dejal in poudaril, da EU potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti.

Rezultate referendumskih izidov bodo v SDS komentirali danes čez dan. SDS bo sicer vložila pritožbo na Državno volilno komisijo, saj so bila nekatera volišča na predčasnem glasovanju po njihovem nezakonito organizirana, ker niso bila na ozemlju volilnega okraja. Kot je dejal Janša, od Državne volilne komisije sicer ne pričakujejo drastičnega ukrepanja, pričakujejo pa, da bo na naslednjih volitvah zakon o volitvah spoštovan.