Novi val predlogov

SDS predlaga referenduma glede nastanitve migrantov in zaupanja volivcev v Goloba

S.Č./STA
18. 3. 2024, 11.25
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 11.25
Deli članek:

Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih predlogov se, kot kaže, z dvema novima predlogoma pridružuje tudi opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado Roberta Goloba, izhaja iz spletne strani DZ.

Primož Lavre
Predsednik SDS Janez Janša.

Več o predlaganih posvetovalnih referendumih bodo v SDS pojasnili na opoldanski novinarski konferenci. V parlamentarni postopek je sicer trenutno vloženih večje število predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice so denimo minuli v DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Stranka Svoboda v petek v DZ vložila predloga

Še pred tem je koalicija je v parlamentarni postopek vložila še predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, največja vladna stranka Svoboda pa je v petek v DZ vložila predloga za posvetovalni referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene ter o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Dva predloga je vložila tudi opozicijska NSi, in sicer o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. Predlog za prvi posvetovalni referendum je sicer že ostal brez podpore na matičnem odboru DZ, po pričakovanjih enaka usoda čaka tudi drug predlog NSi za posvetovalni referendum.