Na vidiku protest

Operaterji številke 112 zahtevajo Golobovo prisotnost

R.T.
18. 3. 2024, 09.40
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 11.58
Deli članek:

Med stavkajočimi so tudi operaterji številke za klic v sili 112. Odzvali so se na zadnje vladno stališče.

Danijel Cek
/

Stavkajoči operaterji, ki so del sindikata ministrstva za obrambo (SMO), menijo, da predlagane rešitve s strani vladne pogajalske skupine ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Najbolj so nezadovoljni z umestitvijo delovnih mest dispečerjev v Centru za obveščanje Republike Slovenije (CORS) in regijskih centrih za obveščanje (ReCO), ki po njihovih besedah »opravljajo zahtevne naloge, a so plačno ovrednoteni nižje v primerjavi z drugimi dispečerji v javnem sektorju«.

Kaj zahtevajo? Da se jih postavi v »primerljiv plačni razred z najvišjim plačnim razredom dispečerjev v javnem sektorju.« V SMO pojasnjujejo, da »zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam ni širitev stavkovnih zahtev, temveč varovalka, skladna s sklepom vlade. Ta varovalka bi se aktivirala le, če do dogovora ne bi prišlo do določenega roka.« Ker so ključne zahteve ostale neizpolnjene, zahtevajo, da se pogajanj v četrtek udeleži tudi premier Robert Golob

In če ne bo prišlo do želenega premika? V tem primeru načrtujejo organizacijo »mirnega protesta pred vlado in državnim zborom.« Kdaj ? 27. marca, pet pred dvanajsto.