Čestitke in pozdravi

Putinu čestitali kitajski, iranski, venezuelski voditelji... in Milorad Dodik

G.G./STA
18. 3. 2024, 10.33
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 10.36
Deli članek:

Medtem ko na Zahodu govorijo o "lažnih" volitvah v Rusiji, voditelji nekaterih držav v Aziji in Latinski Ameriki izrekajo čestitke staremu in novemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Profimedia
Dodik še ni čestital Putinu v živo. Tako sta se rokovala konec februarja v Kazanu.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je izrazil čestitke in dodal, da so "trdno prepričani, da bodo kitajsko-ruski odnosi pod strateškim vodstvom predsednika Xi Jinpinga in predsednika Putina še naprej napredovali". Dodali so, da je Xi Putinu danes že poslal čestitko, v kateri je zapisal, da njegova ponovna izvolitev "v celoti odseva podporo ruskega naroda". "V zadnjih letih so bili Rusi enotni v premagovanju izzivov," je zapisal Xi. Po poročanju kitajskih medijev je izrazil prepričanje, da bo pod Putinovim vodstvom Rusija zmožna dosegati novo dosežke v narodnem razvoju.

Putinu sta čestitala tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi in severnokorejski voditelj Kim Jong Un. Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon pa je izrazil upanje na okrepitev dvostranskih odnosov z Rusijo. Čestitke je 71-letni ruski predsednik prejel še iz več držav Latinske Amerike. "Z več kot 87 odstotki je Putin zmagal vojno proti imperiju kolektivnega Zahoda," je sporočil predsednik Venezuele Nicolas Maduro. Predsednik Nikaragve Daniel Ortega je govoril o zmagi, ki bo pripomogla k stabilnosti in boljši prihodnosti za človeštvo. Predsednik entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik pa je Putina označil za velikega državnika in prijatelja, "na katerega se lahko vedno zanesemo in ki bo čuval naše ljudi".

Medtem so voditelji zahodnih držav bolj zadržani in predvsem kritizirajo ruske volitve. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izid označil za nezakonit in označil Putina za diktatorja, željnega oblasti. Podobno sta volitve za nezakonite oz. nepravične označila zunanja ministra Velike Britanije in Italije, David Cameron in Antonio Tajani.