88%

Putinu zmanjkalo 12% do ultimativnega zmagoslavja

R.T./STA
17. 3. 2024, 19.49
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 20.03
Deli članek:

Na ruskih predsedniških volitvah je glede na izide vzporednih volitev s 87,8 odstotki glasov zmagal trenutni predsednik Vladimir Putin, je danes po zaprtju volišč sporočila državna javnomnenjska agencija Vtsiom.

Profimedia
Vladimir Putin

Putin si je tako zagotovil svoj peti predsedniški mandat. Njegova zmaga je bila pričakovana, saj na volitvah ni imel prave konkurence. Z njo je pometel na lep in tudi na bolj trd način.

Na prepričljivo zmago kažejo tudi prvi delni uradni izidi volilne komisije, po katerih je dolgoletni predsednik dobil 88 odstotkov glasov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Delni izidi temeljijo na preštetju glasov s 24,4 odstotka volišč.

Putin je tako verjetno dosegel najboljši volilni rezultat, saj je pred tem na predsedniških volitvah največji odstotek glasov prejel leta 2018, in sicer 76,7 odstotka, poroča portal tiskovne agencije Reuters.

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa so se danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve so tokrat potekale tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson ter na polotoku Krim.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah ni imel prave konkurence. Proti njemu so se pomerili trije kandidati, ki pa so vsi zvesti njegovemu režimu in niso imeli možnosti za zmago.