neuslišane zahteve

Protestniki so vzklikali: "Dovolj je Putina!"

A.S./STA
17. 3. 2024, 15.47
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 16.01
Deli članek:

Na zadnji dan ruskih predsedniških volitev je svoje glasove v tujini oddalo več tisoč ruskih državljanov. Hkrati so potekale tudi številne demonstracije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se mu obeta že peti predsedniški mandat. Protesti so med drugim potekali v Nemčiji, Srbiji in Gruziji.

Profimedia
Vladimir Putin.

Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo okoli 800 ljudi, med njimi pa je bila tudi žena pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, Julija Navalna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstranti so vzklikali "Zmaga za Ukrajino!", "Svoboda za Rusijo!" in "Navalni je junak Rusije". Pred veleposlaništvom je v vrsti za glasovanje stalo približno 2000 ljudi, med njimi tudi Navalna ter ruski tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

Več tisoč volivcev se je kljub dežju zbralo pred ruskim veleposlaništvom v Parizu, kjer so nasprotniki Putina pozvali k protestu v spomin na Navalnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V gruzijski prestolnici Tbilisi se je zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali "Dovolj je Putina!" in "Rusija bo svobodna!". V Moldaviji pa je policija pridržala moškega, ki je čez ograjo ruskega veleposlaništva v Kišinjovu, kjer je potekalo glasovanje, vrgel dve molotovki.

54-letni Moldavec, ki je po lastnih navedbah tudi ruski državljan, je svoje dejanje utemeljil z nezadovoljstvom nad ruskimi oblastmi, je pojasnila policija in dodala, da v napadu ni bil nihče poškodovan.

Tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori so se številni ruski državljani udeležili predsedniških volitev. Na volišču v Beogradu, kamor se je po izbruhu vojne v Ukrajini zateklo mnogo Rusov, je glasovalo več kot tisoč ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V srbski prestolnici so ob 12. uri potekale manjše demonstracije proti Putinu, na katerih je bilo videti transparent z napisom "Putin ni Rusija", kar so številni, ki so stali v vrsti za glasovanje, pozdravili z aplavzom.