Novi lastnik po velikih obljubah poniknil

Agoniji gorenjskega turističnega bisera v Preddvoru ni videti konca

Ž.K.
9. 2. 2024, 06.01
Posodobljeno: 20. 3. 2024, 07.50
Deli članek:

Prav neverjetno je, da lastniki objektov ob jezeru Črnava ne kažejo interesa, da bi unovčili potencial tega turističnega bisera.

Bobo
Nekdanji hotel Bor potrebuje popolno prenovo.

V Preddvoru ob jezeru Črnava v idiličnem okolju, obkrožena z gorami, stojita nekdanji hotel Bor in grad Hrib. Pred leti se je tu v vseh letnih časih trlo sprehajalcev in turistov. Organizirali so poroke, celo valete in maturantske plese. Po obrežju jezera so se sprehajale družine in mladi zaljubljeni pari, manjkalo ni niti ribičev. Terasa hotela je bila polna gostov, ki so se krepčali z napitki in uživali v sladoledu ali drugih slaščicah. Sem ter tja je z neba prijadral kakšen jadralni padalec, z izletov po bližnjih hribih so se vračali pohodniki in kolesarji in si tu privoščili okrepčilo.

Zdaj pa taka žalost

Danes lahko naključni obiskovalci le z obžalovanjem opazujejo, kako tako hotel kot grad propadata in izgubljata boj s časom in naravo. Na spletnem omrežju Facebook so se tako nedavno pojavile fotografije propadajočih objektov, ki so v slabo voljo spravile številne uporabnike, ki jih na to jezero vežejo prijetni spomini. »Res je biser in res ni za razumeti, da se dovoljuje propadanje in ne najdejo rešitve,« se glasi eden od komentarjev pod objavo, spet drugi pravi: »Leta 1979 smo imeli tukaj poročno kosilo ... to je bil takrat 'prestiž', vsaj za nas, 'navadne delavce'. Zdaj pa taka žalost ...«

Facebook
Hotel je že dalj časa zaprt za goste.

Jezero ogroža grad

Medtem ko se v bližini lepo razvija Grad Dvor in v bližnjih Tupaličah novo podobo dobiva nekdanji penzion Zaplata, je ob jezeru vse mirno. A le na videz. Voda v jezeru spodjeda grad, vlaga prodira v stavbe, v gradu se je razrasla lesna goba. Jezero in jez so morali v času ujme celo urgentno reševati in gladino jezera zaradi varnosti nižati, jezero pa očistiti in vsaj delno sanirati. A delno čiščenje ni dovolj. Jezero bi morali vsakih sedem let izprazniti in očistiti. Od zadnjega čiščenja je minilo že 15 let, nujno je potrebna sanacija dna jezera, saj je počilo. Prek sifona voda iz jezera odteka in uničuje grad. »Škoda na gradu je velika. Stene so popolnoma mokre, porušil se je strop. A statično grad trenutno ni ogrožen, čeprav voda iz jezera odteka le kakšen meter pod temelji,« nam je povedal župan občine Preddvor Rok Roblek. Dodal je, da so imeli lani, ko so čistili jezero, že vsa dovoljenja, da bi ga spraznili, dogovorjeni so bili tudi s koncesionarjem, zataknilo pa se je pri direkciji za vode.

Skrivnostni izvor kapitala

Občina je v zadnjih letih uspela lepo urediti okolico jezera, nekdanji hotel Bor in grad Hrib pa že dve desetletji čakata na lastnika, ki ju bo pripravljen rešiti in obnoviti. V zadnjih petih letih so se zamenjali kar trije lastniki. Trenutni lastnik je podjetje Muraway property, ki je hotel, grad in 2,7 hektarja zemljišča kupilo od podjetja B2 Kapital. Kot lastnik podjetja je uradno naveden Andreas Sailer, prihajal naj bi Švice, a kot nam je uspelo izvedeti, naj bi kapital izviral z vzhoda, predvidoma iz Rusije ali katere od njej prijateljskih držav. Lastnike kapitala v Sloveniji v pravnih postopkih zastopa odvetnik Franci Matoz. Uradna dejavnost podjetja je oddajanje zasebnih sob gostom. Ob nakupu objektov v Preddvoru so zastopniki podjetja povedali, da je njihovo tudi podjetje Mednarodna šola Ljubljana oziroma Ljubljana International School. Kot so dejali, so razmišljali o tako imenovanih boarding schools oziroma internatih v Sloveniji. Tako so se začeli zanimati za nakup zemljišča, približno trideset kilometrov oddaljenega od Ljubljane, in se na koncu med različnimi ponudbami odločili za Preddvor.

SoNo arhitekti
V Preddvoru naj bi nastal nov turistični center.

Sprememba načrtov

Kot kaže, iz internata in šole v idiličnem okolju ne bo nič, saj naj bi se načrti spremenili. V sodelovanju z občino se je lastnik vsaj na videz odločil za gradnjo turističnega centra, ki poleg obnove obstoječih stavb predvideva tudi gradnjo novega objekta, katerega načrtovanje so prepustili arhitekturnemu biroju SoNo. Lani je trenutni predstavnik podjetja Muraway property Martel Antoni Santinni o obnovi gradu za Žurnal24 povedal: »Želimo ga ne le ohraniti, temveč ga povsem adaptirati, mu s tem povrniti sijaj ter ga pripraviti za nadaljnja stoletja uporabe in občudovanja.« Idejna zasnova je narejena, prav tako konzervatorski načrt, a v zadnjega pol leta je v Preddvoru spet vse mirno, pogovori med občino in investitorji so se ustavili. Župan Roblek počasi izgublja vero v to, da investitor z obnovo misli resno. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, občina ne bo zgolj nemi opazovalec propadanja objektov. Pravi, da je občina še vedno delni lastnik zemljišč pod hotelom in ji zaradi pasivnosti lastnika objekta nastaja škoda, kar bodo uveljavljali na sodišču. »Začeli pa smo tudi postopek za spremembo namembnosti pripadajočih zemljišč, spremenili jih bomo v nestavbna,« je dodal. Gre za zemljišča, na katerih trenutni lastnik načrtuje gradnjo turističnega centra. »Če je bil nakup hotela, gradu in zemljišč vreden dva milijona evrov, po spremembi namembnosti zemljišč ne bo prav veliko,« obrambno strategijo občine pojasnjuje Roblek.