izrabil zaupanje

Na rednem pregledu je zdravnik pacientko zaklenil v ambulanto in jo posilil

U.C.
8. 2. 2024, 20.21
Posodobljeno: 8. 2. 2024, 20.35
Deli članek:

64-letni zdravnik iz bolnišnice na vzhodu Hrvaške je bil nepravnomočno obsojen na štiri leta zapora zaradi posilstva pacientke in dveh kaznivih dejanj nečednih dejanj zoper isto pacientko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Omenjena kazniva dejanja so se zgodila v letu 2021 na rednih kontrolnih pregledih, na katere je hodila 38-letna pacientka, ki se je pri tem zdravniku zdravila od leta 2016, poroča 24 sata.

Februarja 2021 in nato še junija istega leta, je prišla pacientka k njemu na pregled. Takrat jo je zdravnik objel in se je dotaknil. Pa ni ostalo le pri tem. Kot piše v sodbi, je pacientka oktobra 2021 prišla v bolnišnico na pregled k omenjenemu zdravniku. Zdravnik je takoj, ko je vstopila v ambulanto, zaklenil vrata in jo prepričeval, da ji bo tako manj neprijetno in se ne bo bala, da bi kdo vstopil.

»Z eno roko jo je objel okoli ramen, jo potegnil k sebi, z drugo pa se je dotikal. Rekel ji je, naj se sleče in uleže, nato pa se je je najprej dotaknil s prsti. Nato je opravil ultrazvočni pregled in ji rekel, naj se obrne na trebuh, ker mora tako opraviti pregled. Slekel si je hlače in proti volji pacientke spolno občeval,« se glasi sodba.

Pacientka se je umaknila, obrnila in videla, kako si nase vleče hlače. Rekla mu je, da ga bo prijavila, on pa ji je odgovoril, da je edini, ki skrbi za njeno zdravje. Medtem ko je pisal poročilo, so se mu tresle roke in bil je vznemirjen.

Pacientka je po dejanju sama odklenila vrata in zapustila ordinacijo, nato pa je prisebno takoj odšla na policijo in vse skupaj prijavila.

Zdravnik se je izrekel za nedolžnega. Povedal je, da so vrata vseh klinik zaradi zasebnosti pacientov zaklenjena. Naj je ne bi objel, temveč le položil roko na njeno ramo, pregled trebuha pa je predlagal, ker sprva pregleda ni mogel pravilno opraviti. Trdi, da jo je pregledal le s prsti. Zanikal je tudi dva druga nečedna dejanja.

Za kaznivo dejanje posilstva je bil obsojen na tri leta zapora, za nečistovanje pa na 8 mesecev, kar pa je sodišče spremenilo v enotno kazen 4 let zapora s prepovedjo opravljanja zdravniškega poklica v celoti za 4 leta. Plačati mora tudi 4800 evrov sodnih stroškov in stroškov izvedenstva. Za zdaj gre zgolj za nepravnomočno sodbo, zoper katero ima zdravnik pravico do pritožbe, prav tako državno pravobranilstvo.