Iris-t

Slovenija za 147 milijonov evrov nabavila nemški sistem zračne obrambe

J.V./STA
12. 1. 2024, 12.55
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 12.58
Deli članek:

Odločitev obrambnega ministrstva, da za dobavitelja sistema zračne obrambe srednjega dosega izbere nemško družbo Diehl Defence, je v sredo postala pravnomočna, so sporočili iz ministrstva. Podjetje bo dobavilo en sistem iris-t, so za STA potrdili na ministrstvu. Cena zanj z vsemi podpornimi elementi in raketami je 146,82 milijona evrov brez DDV.

Profimedia
Iris-t je sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do okoli 40 kilometrov. Rakete so vodene s sistemom GPS in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Na ministrstvu so spomnili, da je država ob robu srečanja ministrov Nata oktobra 2022 podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija 2023 pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema Iris-T SLM.

Avgusta 2023 je bil podpisan še memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru pobude, ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe in v katerem ima Slovenija tudi svojega predstavnika. Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v pobudi, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Državna sekretarja na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in na nemškem zveznem ministrstvu za obrambo Benedikt Zimmer sta 6. decembra 2023 podpisala še programski dogovor med ministrstvoma, so dodali.

Iris-t je sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do okoli 40 kilometrov. Rakete so vodene s sistemom GPS in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Po poročanju časnika Delo je Nemčija dva sistema iris-t poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.