Je dogovor že na obzorju?

Vlada Fidesu poslala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev

S.Š./STA
12. 1. 2024, 13.07
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 13.10
Deli članek:

Današnja pogajanja bodo najverjetneje preložili.

Sa. Ra.
Opozorilna stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Vladna pogajalska skupina je zdravniškemu sindikatu Fides posredovala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, "s katerim celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides". Sindikat je tako po navedbah ministrstva za javno upravo predlagal, da se današnja pogajanja preložijo, saj potrebujejo čas za preučitev vladnega predloga.

Je stavka 15. januarja nepotrebna?

V nadaljevanju se bosta vodji pogajalskih skupin dogovorili o naslednjem terminu pogajanj, so za STA pojasnili na ministrstvu. Tretja pogajanja med stranema so bila sicer sklicana za danes ob 12. uri.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da je cilj vlade, da pride do dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Ocenjujejo, da je stavka 15. januarja nepotrebna, saj da se je vlada ustrezno odzvala na podpisano zavezo, da se bo pogajala ločeno, kot izhaja iz podpisanega stavkovnega sporazuma januarja 2023.

"Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo," so še navedli na ministrstvu.

Zaenkrat strani še nista zbližali stališč

Pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo, sindikat pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Tudi na drugih pogajanjih, ki so se v četrtek končala po manj kot eni uri, strani nista zbližali stališč.