Izplačati jima morajo 3 milijone

Zaposleni na eBayu zakoncema na dom poslali krvavo prašičjo masko in pogrebni venec

S.Š.
12. 1. 2024, 11.14
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 11.18
Deli članek:

eBay mora zaradi nadlegovanja para iz Massachusettsa, ki je v svojem glasilu občasno kritiziral podjetje, dvojici izplačati 3 milijone dolarjev kazni.

Zajem zaslonske slike
eBay mora zakoncema izplačati tri milijone dolarjev.

Podjetje eBay je bilo obtoženo šestih kaznivih dejanj, vključno z zalezovanjem in oviranjem pravosodnih procesov, potem ko je več zaposlenih v podjetju leta 2019 na dom Ine in Davida Steinerja poslalo več paketov z grozljivo vsebino. Paketi so med drugimvsebovali krvavo prašičjo masko, žive žuželke in pogrebni venec.

"Svoja življenja so spremenili v pekel"

Vršilec dolžnosti generalnega državnega tožilca Joshua Levy je vedenje eBaya označil za popolnoma neprimerno: “Zaposleni v podjetju so življenja žrtev spremenili v pravi pekel!”

Poravnava v višini 3 milijonov dolarjev je tudi največja kazen, ki bi jo eBay lahko prejel po zakonu, v okviru poravnave pa bo moral eBay zdaj tri leta izvajati tudi neodvisen korporativni nadzor.

"Še naprej se najgloblje opravičujemo Steinerjevima za to, kar sta utrpela. Na eBayu je v tem času že prišlo do menjave vodstva, prav tako pa smo uvedli nov sistem poslovanja,” je včeraj dogajanje komentiral izvršni direktor eBaya Jamie Iannone.

Namestili sledilno napravo, vabili na orgije na dom para

Vse se je začelo leta 2019, ko sta Ina in David Steiner v lokalnem glasilu objavila članek, ki je močno kritiziral podjetje eBay. To je močno razburilo zaposlene pri prodajnem velikanu, ti pa so se odločili stvari vzeti v svoje roke. Par so poskušali spodbuditi k umiku glasila ali vsaj spremembi vsebine le tega.

Zakonca so tako zaposleni na podjetju začeli zastraševati s paketi, ki so jih pošiljali na njun dom, njihova vsebina pa je vsebovala škatlo živih ščurkov, knjigo o preživetju izgube zakonca, krvavo prašičjo masko, pogrebni venec in pornografijo.

Nadlegovanje para s strani zaposlenih na eBayu pa se ni ustavilo zgolj pri paketih. Zaposleni so odšli na dom Steinerjevih v Massachusettsu in na njun avto namestili sledilno napravo GPS. Naslov para so objavila tudi na Craigslistu, kjer sta javnost povabila na spolna srečanja v njunem domu.

Zaporna kazen

Jim Baugh, ki je bil v času dogajanja vodja varnosti na eBayu in po besedah Levyja tudi glavni odgovorni za pošiljanje grozljivih paketov, je bil septembra 2022 obsojen na 57 mesecev zapora. Šest drugih zaposlenih je bilo prav tako obsojenih kaznivih dejanj zaradi vpletenosti v zločine.

eBay je sporočil, da je leta 2020 odpustil vse vpletene zaposlene.