Prepoved prodaje

Na Poljskem mlajši od 18 let ne morejo kupiti Red Bulla ali Monsterja

J.V.
12. 1. 2024, 09.30
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 09.48
Deli članek:

Nov zakon mladoletnikom na Poljskem prepoveduje prodajo energijskih pijač z vsebnostjo tavrina ali kofeina nad 150 mg na liter.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Poljskem od 1. januarja velja zakon, ki mladoletnim osebam prepoveduje prodajo energijskih pijač z vsebnostjo tavrina ali kofeina nad 150 mg na liter. Zakon, ki je letos stopil v veljavo, je lani uvedel takratni minister za šport in turizem Kamil Bortniczuk.

Red Bull, Monster in nešteti drugi na Poljskem tako ne smejo prodajati svojih energijskih napitkov osebam, mlajšim od 18 let. Novi zakon prepoveduje prodajo teh pijač v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah ter avtomatih. Proizvajalcem in uvoznikom pa zakon nalaga, da na embalaži vidno in čitljivo navedeno napis "energijska pijača".

Kot je znano, preveč kofeina lahko povzroči potenje, glavobole in nihanja razpoloženja. Dodan sladkor poveča stimulativni učinek in vas lahko naredi nervozne ali razdražljive. Energijske pijače običajno vsebujejo 150 miligramov ali več stimulativnih snovi. V primerjavi z dobro staro Coca Colo je to dvakrat več kofeina, otroci, tudi pri nas, pa jih goltajo, kot da ne bi bilo jutri.