Onesnažen zrak

Arso z novim opozorilom za večji del Slovenije

J.V./STA
12. 1. 2024, 10.15
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 10.18
Deli članek:

Agencija za okolje opozarja, da bodo danes in v naslednjih dneh presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujejo znatnega znižanja ravni delcev, so še sporočili iz Arso.

Č.G.
Celje iz zraka. Fotografija je arhivska.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem, skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka in industrijskim virom priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni podnebni pogoji, piše na spletni strani NIJZ.

Zlasti ranljivim skupinam, dojenčkom in otrokom, starejšim, srčnim in pljučnim ter sladkornim bolnikom, ob povišani onesnaženosti zraka z delci svetujejo upoštevanje priporočil.