"Božji podporniki"

Kdo so hutiji, ki s svojimi akcijami ogrožajo svetovno trgovino?

J.V./STA
12. 1. 2024, 10.55
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 11.05
Deli članek:

Hutiji so oboroženo uporniško gibanje, ki so leta 2014 v Jemnu sprožili državljansko vojno, ki je terjala preko 377.000 smrtnih žrtev. Gibanje je v zadnjih mesecih v ospredju pozornosti mednarodne skupnosti zaradi vse pogostejših napadov na ladje v Rdečem morju. Hutiji trdijo, da ladje napadajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Profimedia
Po navedbah ZN je imelo gibanje leta 2010 med 100.000 in 120.000 privržencev.

Gibanje, znano tudi pod imenom Ansar Alah, kar pomeni božji podporniki, predstavlja eno stran v državljanski vojni, ki v Jemnu divja že skoraj desetletje. Gibanje je nastalo v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je politik Husein al Huti ustanovil versko gibanje Verujoča mladina, ki je v državi obudilo večstoletno podsekto šiitskega islama zaidizem.

Zaidi so v Jemnu vladali več stoletij, a so oblast po državljanski vojni leta 1962 prevzeli suniti, zaidi pa so bili potisnjeni na obrobje. Al Hutijevo gibanje je bilo ustanovljeno ne le, da bi zastopalo zaide, temveč tudi, da bi se uprlo sunizmu in idejam, ki so izhajale iz Savdske Arabije, ter takratnim jemenskim oblastem, ki so jih obtoževali korupcije, poroča CNN.

Državljanska vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko so hutiji zavzeli glavno mesto Sana, zaradi česar so naslednje leto posredovale sile pod vodstvom Savdske Arabije, ki so podprle jemensko vlado. Na stran hutijev pa se je postavil Iran.

Po navedbah ZN je imelo gibanje leta 2010 med 100.000 in 120.000 privržencev, med katere sodijo tako oborožene sile kot civilisti, poroča BBC. Večina prebivalcev Jemna živi na območjih pod nadzorom hutijev, ki poleg Sane nadzirajo tudi obalo Rdečega morja, od koder so od začetka vojne v Gazi izvedli številne napade na tovorne ladje.