Komen

Nadaljevanje obnove in urejanje obrtne cone

Petra Mezinec
4. 1. 2024, 17.44
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 17.46
Deli članek:

Letošnji proračun komenske občine je rekorden. Med večjimi investicijami so urejanje Kulturnega inkubatorja v Štanjelu, urejanje obrtne cone v Komnu, kmalu bodo dozidali vrtec v Štanjelu.

Petra Mezinec
Drugo Krožišče v Komnu bo predvidoma zaključeno do 18. januarja.

Kot je pojasnil župan Erik Modic, je letošnji proračun optimističen. »To pa zato, da ni treba ob vsaki spremembi sprejemati rebalansa. Realizacija bo gotovo nižja,« je napovedal za leto 2024.

Štanjel: grad, vrtec in nadgradnja čistilne naprave

Nekaj manj kot 2,5 milijona evrov pričakujejo iz kohezijskih in evropskih skladov. Med večje projekte spada urejanje Kulturnega inkubatorja v Štanjelu. Zanj je v proračunu za leto 2024 predvidenih 1,5 milijona evrov. Denar bodo porabili za dokončanje obnove prostorov v grajskem kompleksu. Projekt bodo zaključili leta 2025.

V Štanjelu bodo tudi nadgradili čistilno napravo, na občini ocenjujejo, da bo investicija vredna nekaj manj kot 220.000 evrov.

Proti koncu pa gre dozidava in rekonstrukcija vrtca v Štanjelu, ki se je začela marca letos. Modic priznava, da je prišlo do trimesečne zamude, konec aprila pa naj bi se štanjelski malčki vendarle lahko vselili v nove igralnice.

Petra Mezinec
Obnova štanjelskega kompleksa v sklopu projekta Kulturni inkubator bo trajala vse leto 2024.

Želijo ohraniti domače podjetnike

Med pomembnejšimi investicijami je župan izpostavil tudi dokončanje krožišča pri podjetju AluKomen; po njegovih napovedih bo končano do 18. januarja. Gre za skupni projekt Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in občine.

Proračun za leto 2024 predvideva dobrega pol milijona evrov denarja za obrtno cono in vzpostavitev nove ceste, ki se bo v prihodnosti navezovala na komensko obvoznico. Na tem območju nameravajo urediti poslovno cono. »Zanimanje za nakup poslovnih parcel na tem območju je. Naš glavni cilj je ohraniti domače podjetnike in jim omogočiti širjenje dejavnosti,« je pojasnil Modic.

V letu 2024 načrtujejo tudi pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo Kulturnega doma v Komnu. »Ker pa investicijo ocenjujemo na dva milijona, nam ne bo uspelo brez sofinanciranja evropskih skladov, zato bomo čakali na primeren razpis,« je ob tem povedal župan.

Skupno vlaganje v zajetje Klariči

Ena obsežnejših postavk je namenjena za opremo vodnjaka V4 v Klaričih, za kar so letos predvideli kar milijon evrov.

Skupna ocena investicije, s katero naj bi zaključili leta 2025, je 1,2 milijona evrov, a bo komenska občina od direkcije za vode prejela sofinanciranje v vrednosti milijona evrov, preostanek pa s strani drugih občin, je še razvidno iz proračuna.